PER PROBLEMES DE COMPETÈNCIA

Brussel·les veta la fusió de les borses de Londres i Frankfurt

La decisió respon a la negativa del London Stock Exchange a vendre la seva participació en la italiana MTS

agb97d01

agb97d01 / CHARLES MILLER (AP)

1
Es llegeix en minuts

La Comissió Europea (CE) ha vetat avui la fusió entre el grup London Stock Exchange (LSE), gestor de la Borsa de Londres, i l'alemany Deutsche Börse, gestor del parquet de Frankfurt, ha informat l'Executiu comunitari. "La investigació de la Comissió ha arribat a la conclusió que la fusió hauria creat un monopoli 'de facto' en els mercats de compensació d'instruments de renda fixa", ha dit la CE en un comunicat.

El bloqueig de Brussel·les arriba després que l'LSE rebutgés vendre la seva participació de control en la plataforma de negociació italiana MTS, un requisit exigit per la Comissió per donar llum verda a l'operació, valorada en uns 29.000 milions d'euros. 

La Borsa de Londres (London Stock Exchange, LSE) i la de Frankfurt (Deutsche Börse) esperaven aquest veto des que a finals de febrer la borsa britànica va anunciar que Margrethe Vestager, comissària de Competència de la Unió Europea (UE), havia condicionat aquesta fusió a la venda del seu 60% en MTS, una plataforma electrònica de compravenda de bons a Itàlia. No obstant, l'LSE, que gestiona les Borses de Londres i Milà entre altres negocis, va assegurar que no podia acceptar aquest requisit perquè "posaria en perill les importants relacions amb els reguladors italians i el negoci en aquest país del grup".

Notícies relacionades

La setmana passada el mercat britànic va assegurar que el projecte de fusió amb la Borsa de Frankfurt tenia molt poques possibilitats d'aconseguir l'autorització regulatòria després d'haver rebutjat l'exigència de les autoritats de competència europees.

Tot plegat coincideix, a més, amb l'interès d'Alemanya, que veu en el 'brexit' una oportunitat per convertir-se en centre financer europeu. D'acord amb un estudi encarregat per la borsa alemanya, i publicat pel professor Dirk Schierech, de la Universitat de Darmstadt, el 'brexit' farà de Frankfurt el principal centre europeu de regulació financera i, a més, es pot convertir en el centre supranacional europeu de gestió de risc.