L'esperit de sant Tomàs

Els empresaris valoren que sigui el president del Govern central en persona qui es comprometi en públic a invertir en infraestructures però acullen amb cautela els seus anuncis

 

  / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

L’esperit de sant Tomàs, exemple d’incredulitat, va planar ahir sobre l’auditori del Palau de Congressos de Catalunya. Els dubtes i l’escepticisme no es van esfumar del tot entre els empresaris després del discurs del president del Govern central, Mariano Rajoy, després d’anys de promeses d’inversió de l’Estat a Catalunya l’execució de les quals està molt per sota del que s’havia  pressupostat.

  

 Va ser el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, el representant de la Generalitat de més rang que va assistir a l’acte con-

vocat a Barcelona pel Ministeri de Foment, qui va recórrer a la figura de sant Tomàs per descriure la situació. 

  

 «Necessitem tocar-ho moltes vegades» abans de creure-ho (com l’apòstol amb les ferides del Jesús ressuscitat), va afirmar. A la vegada, va recordar el «dèficit significatiu de confiança i credibilitat» acumulat durant els últims 20 anys per part de l’Executiu central.

 

"Necessitem  "Necessitem tocar-ho abans moltes vegades", com sant Tomàs amb les ferides de Jesús, ha dit el conseller Josep Rull   

    En tot cas, els patrons que van assistir a l’acte Connectats al futur van valorar que el cap de l’Executiu donés «la cara» i adquirís compromisos en públic. El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, va destacar «el fet que Rajoy vingui a Barcelona i es comprometi a emprendre inversions en infraestructures» i que, a més a més, ofereixi en públic diàleg a la Generalitat.

  

 Molts empresaris opinen que el deteriorament de Rodalies i les seves incidències i avaries han crispat la ciutadania. És, juntament amb el corredor mediterrani, una de les prioritats que va anunciar Rajoy davant de les més de 500 persones convocades per Foment, entre empresaris, directius i polítics, sobretot del PP. «Només que es portessin a terme obres que estan adjudicades però que segueixen parades, gairebé seria suficient», almenys com a senyal de compromís, va sentenciar un dels empresaris assistents a l’acte.

    

A la primera fila de l’auditori es va situar una variada representació del sector empresarial, que va des del president d’ACS, Florentino Pérez, fins al d’Alsa, Jorge Cosmen; o el de Pronovias, Alberto Palatchí, a més de Salvador Alemany (Abertis), així com els màxims representants de les patronals, com Gay de Montellà, o els de la vallesana Cecot, Antoni Abad, i Pimec, Josep González. 

    

Aquest últim va insistir precisament en la necessitat d’executar els compromisos adquirits i també va criticar que el Govern central destini sistemàticament més recursos a altres eixos com l’atlàntic més que al corredor mediterrani, que és la infraestructura que més rendibilitat ofereix.

Estudi de la CambraMiquel Valls, president de la Cambra de Comerç, també va valorar el compromís públic de Rajoy i va assegurar que la seva organització realitzarà un estudi profund sobre les obres anunciades per determinar de forma detallada les que ja estaven adjudicades o plantejades amb anterioritat i ara es reactiven i aquelles que poden considerar-se com a noves.

  

 Potser per aquests recels que  han calat des de fa temps en l’empresariat i la societat catalana, Rajoy va insistir que el pla és «realista, viable i verificable en totes les seves etapes i coordinat entre totes les administracions».

Notícies relacionades

  

 En la mateixa línia, el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, que va clausurar l’acte, va assegurar que el pla d’inversions serà «avaluable de forma periòdica». I, davant dels dubtes empresarials, va reiterar que el corredor mediterrani és una «prioritat política, social i econòmica» del Govern. Missatge als incrèduls.