un mercat en expansió

La nova onada d'immobiliàries compta amb actius de més de 8.000 milions

Les noves socimis cotitzades representen més del 50% de la capitalització del mercat alternatiu

abertran34558945 barcelona 03 07 2016 restaurante can manel cierra proximamen160704100436 / JOSEP GARCIA

abertran34558945 barcelona 03 07 2016 restaurante can manel cierra proximamen160704100436
lpedragosa37849893 can manel restaurante170328192221

/

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías
Max Jiménez Botías

Periodista

ver +

Es tracta d’un signe més de la recuperació del mercat immobiliari espanyol. Les socimis (societat d’inversió immobiliària cotitzada), creades per dinamitzar el mercat del lloguer al país, ja es troben en un segon estadi de desenvolupament. Primer van ser les grans –cotitzades en el mercat continu–, com Merlin Hispania. Però la nova onada ja és una realitat. Més de 30 d’aquestes empreses cotitzen al Mercat Alternatiu Borsari (MAB) amb una capitalització que supera els 4.045 milions, i uns actius gestionats per valor de 7.583 milions fins al desembre del 2016, just quan el mercat comptava amb 25 cotitzades. «En aquests moments, la xifra supera els 8.000 milions», explica Antonio Fernández, president d’Armabex, societat assessora del mercat que ha portat a terme la col·locació de diverses socimis en borsa.

L’auge de la nova fornada de societats immobiliàries no és poca cosa. Ja representa més del 50% de la capitalització de les empreses –descomptades les sicavs– que cotitzen en aquest mercat. Però més enllà de la seva influència en els mercats financers, tenen una clara presència en el mercat immobiliari espanyol. Firmes com Quonia, gestionada externament per Rusiton XXI, una gestora especialitzada en la inversió immobiliària amb experiència financera, ha portat a terme la compra de l’immoble del número 60 del passeig de Joan de Borbó, a la Barceloneta, una de les zones més turístiques de la capital catalana, per 7 milions. L’immoble consta de tres locals comercials a la planta baixa, ocupats per l’històric restaurant Can Manel, que ha tancat les portes. El local passarà a estar ocupat pel grup Degus.

El 65% dels accionistes són estrangers

El perfil també ressalta el baix nombre d’actius en els balanços (quatre només en tenen un), i per això la seva presència en el mercat respondria a criteris fiscals.

Trajano Iberia és una socimi gestionada pel Deustche Bank. És una de les poques del MAB que s’ha incorporat a aquest mercat per donar opcions als petits inversors de participar en el mercat immobiliari. Compta amb actius diversos, com una planta industrial a Saragossa, un centre comercial a Portugal o un edifici d’oficines a Bilbao. Té una capitalització de 147 milions d’euros i ha captat fons per 95 milions en el mercat amb l’objectiu de continuar invertint.

DESCONEGUTS, PERÒ PRÒXIMS

Notícies relacionades

En realitat, els noms de les 30 societats cotitzades són pràcticament desconeguts per al gran públic. Però la seva intervenció en el mercat immobiliari espanyol resulta més pròxima al ciutadà del que es pot pensar. El procés en què es troben és semblant al que van seguir les grans socimis que cotitzen a la borsa espanyola. Merlin (4.800 milions de capitalització) és ara la principal empresa immobiliària espanyola. Hispània (1.300 milions de capitalització) és coneguda per la seva especialització en el sector hoteler (ha aconseguit part dels actius del Grupo Barceló), i també per tenir com a soci George Soros.

PER ALS PARTICULARS

En aquests moments, la socimi del mercat alternatiu amb una capitalització més alta és GMP Property, un grup patrimonialista que inverteix en oficines a Madrid i compta amb una cartera d’actius en oficines que arriba als 360.000 metres quadrats. Al marge d’aquesta firma, la resta de socimis de la segona divisió immobiliària amb prou feines arriben als 200 milions de capitalització. En part, perquè és un fenomen incipient, però també perquè està relacionat amb el tractament fiscal. Jesús Muela, subdirector de GVC Gaesco Beka, firma que actua com a assessor registrat del mercat, puntualitza: «És veritat que les societats tenen un tractament favorable, però estan obligades a repartir el 80% dels beneficis, i aquests declaren al 23%». Fernández afegeix que el sistema permet un control fiscal més gran de les societats per part d’Hisenda, «i s’eviten tripijocs».