PROCÉS JUDICIAL

El fiscal pacta una rebaixa de la pena per a l'expresident de La Seda

Rafael Español haurà d'ingressar a la presó al ser condemnat a dos anys i mig

Rafael Español posa abans d’una junta d’accionistes de La Seda.

Rafael Español posa abans d’una junta d’accionistes de La Seda. / SONIA GONZÁLEZ

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / BARCELONA

Rafael Español, expresident de La Seda, l’emblemàtica companyia química catalana, va arribar a un acord amb el fiscal que li permetrà rebaixar la pena encara que no impedirà el seu ingrés a la presó en el marc del procés judicial obert per les denúncies d’haver inflat les xifres de produccions i venda per embutxacar-se una part dels fons.

    L’acord assolit entre la fiscalia i la defensa de Rafael Español, que es va formalitzar en el judici celebrat ahir, estableix una reducció de la petició de pena des dels 12 anys de presó fins a dos anys i mig pel rescabalament parcial dels perjudicis econòmics causats, segons van informar fonts jurídiques. Malgrat la important rebaixa de la pena que sol·licita el fiscal del cas, l’expresident de La Seda haurà d’ingressar a la presó al superar els dos anys i comptar amb el precedent d’una condemna anterior per l’Audiència Provincial de Barcelona. Per a la resta d’acusats, el fiscal demana penes inferiors als dos anys de presó. 

Notícies relacionades

CONDEMNA ANTERIOR / El maig del 2015, Español va esquivar l’entrada a la presó gràcies a un altre acord amb la fiscalia i les acusacions per reduir la seva condemna des dels 27 anys sol·licitats inicialment fins a 23 mesos. En aquest judici al directiu i la seva antiga cúpula per apropiació indeguda i contra la Hisenda pública, el fiscal va valorar les «dilacions indegudes» en el procés i la «reparació del dany» causat per part dels condemnats a l’haver restituït part dels deutes originats.

    En el nou judici, el fiscal Óscar Serrano Zaragoza demanava 12 anys de presó i 4,3 milions d’indemnització a Español, dels quals ja ha pagat dos milions, i els seus directius per un delicte continuat d’estafa per simulació de contracte, apropiació indeguda, administració deslleial i falsedat documental. Segons la investigació, els set directius acusats van simular la producció de 58.450 tones de plàstic PET, amb què es fabriquen ampolles, i contractes amb empreses que estaven controlades per ells mateixos. El procés de revenda d’aquesta producció fictícia a La Seda per un preu superior va causar a la companyia un perjudici estimat en 4,3 milions. Per intentar donar veracitat a l’operació, els acusats també van simular, segons el fiscal, el transport del suposat plàstic produït des de La Seda al Prat de Llobregat a altres companyies del grup.