HISTÒRIES MÍNIMES

Escoltar música gratis i pagar als artistes

MonkingMe és una plataforma digital que ofereix aquest servei als seus usuaris

Un dels seus fundadors, Miquel Tolosa, considera que el seu model de negoci és una solució per a la "pirateria"

zentauroepp37771910 barcelona  22 03 2017  hist ria m nima de la start up monkin170324125753

zentauroepp37771910 barcelona 22 03 2017 hist ria m nima de la start up monkin170324125753 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
CRISTINA MARTÍN VALBUENA / BARCELONA

Raúl Martínez 

Els fundadors de la plataforma, Raúl Martínez i Miquel Tolosa, defensen «una solució contra la pirateria de música» i que els artistes aconsegueixin guanyar diners difonent la seva obra gratis. 

Estudiar i treballar mai és fàcil. I molt menys si el que es vol és desenvolupar un projecte des de zero. Aquesta és l’experiència que hi ha darrere de MonkingMe, una plataforma digital que ofereix música en línia de manera gratuïta per als seus usuaris i, a més a més, s’encarrega de pagar els artistes que la creen posant anuncis amb la descàrrega de les seves cançons. 

    

Miquel Tolosa és el director i un dels fundadors d’aquesta plataforma, juntament amb Raúl Martínez (foto), però també estudia Enginyeria Informàtica a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. «Fundar una empresa mentre estudies és un procés complicat. Bàsicament, perquè tot projecte necessita que li dediquis una jornada completa perquè funcioni i això entra en conflicte amb el fet d’haver d’anar a classe», diu Tolosa.

    

En el seu cas, va deixar els estudis un temps per dedicar-se a MonkingMe. «El meu grau dura quatre anys, però vaig decidir prendre’m un any sabàtic perquè el projecte agafés impuls. Ara que alguns dels que formem part de l’equip acabem la carrera, li podrem dedicar més temps», explica. «Sense el fet d’estar estudiant, potser podríem haver-lo desenvolupat més ràpid», afegeix. 

    

Sigui el que sigui, Tolosa reconeix que aquests anys de combinar estudis i feina han sigut un «procés d’aprenentatge», tant a nivell professional com personal. «Cadascun de nosaltres és ara millor en la seva àrea d’especialització: programem millor i dissenyem millor. Hem après molt. Després, també hem vist com ens hem d’organitzar i com es fan les coses en equip». 

    

Dos anys després del seu inici, MonkingMe compta amb 3.000 usuaris. Tolosa reconeix que són «xifres petites», però que esperen anar creixent «a poc a poc». Amb un pressupost de 20.000 euros fins ara, la plataforma està tancant la seva primera ronda de finançament, que esperen acabar durant el pròxim mes d’abril.

    

Notícies relacionades

Els usuaris de MonkingMe poden escoltar música gratuïtament i sense anuncis. El pagament pel servei ve amb la descàrrega de les cançons, opció que els permet escoltar-les en qualsevol moment i sense necessitat d’internet. «Quan et descàrregues una cançó, es reprodueix un anunci de 20 segons. Aquest és l’únic moment en què hi pot haver publicitat, que pot ser d’un comerciant qualsevol o dels artistes promocionant les seves gires», explica Tolosa. 

Beneficis per als músics 

Aquesta proposta encaixa amb la intenció de Tolosa i els seus companys de projecte de trobar un model de negoci en què els músics poguessin guanyar diners pel seu treball. «Els artistes poden decidir si volen fer-ho posant un anunci per descàrrega i quedant-se amb el que es genera a través d’ell. Però també tenen l’opció de no ferlo i beneficiar-se del fet que més usuaris els coneguin a través de la plataforma, cosa que es pot traduir en el fet que més persones assisteixin als seus concerts. A més ofereix una botiga digital per vendre discos», comenta el director general.