La campanya de la renda 2016 començarà el 5 d'abril

El programa d'assistència Padre, creat el 1988, desapareix totalment, substituït per Renta Web

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La campanya de la renda 2016 començarà el dia 5 d'abril amb la tramitació telemàtica de la declaració (esborrany, dades fiscals i presentació), segons una ordre del Ministeri d'Hisenda que publica el 'Butlletí Oficial de l'Estat' (BOE)Butlletí Oficial de l'Estat' amb els models d'impresos. La data, que era oficiosa, és a partir d'ara oficial. En aquesta campanya desapareix completament el programa d'assistència Padreprograma d'assistència Padre, que es va crear el 1988, que es veu rellevat pel sistema Renta Web, que es generalitza per a tots els contribuents.

El sistema Renta Web per tramitar l'esborrany o la declaració serà ara per a tots els declarants, qualsevol que sigui la naturalesa de les seves rendes. En l'última campanya no el van poder utilitzar els que tenien ingressos procedents d'activitats econòmiques. Amb la nova modalitat, el contribuent accedeix directament al servidor de l'Agència Tributària i afegeix qualsevol dada o renda, de forma que pot tramitar 'on-line', sense necessitat de descarregar res al seu ordinador com amb el programa Padre, el seu esborrany o declaració.

El principal avantatge d'aquesta modalitat és que el contribuent veu eliminats obstacles directament relacionats amb la descàrrega informàtica de la informació de l'esborrany -que fins ara només recollia unes determinades rendes- o del programa Padre.

La primera modalitat que Hisenda va decidir 'jubilar' va ser la de la declaració feta a mà. Ara li toca el torn al programa Padre, que desapareix 29 anys després d'haver-se creat. El 1998 es va posar en marxa la modalitat de presentació per internet, que també s'ha convertit en majoritària.

DIFERÈNCIES DE DADES

Per accedir-hi, haurà d'identificar-se de la manera habitual -DNI electrònic, clau i número de referència-. Una vegada dins, s'informarà de la possible existència de diferències entre les dades de l'última declaració i les existents en el moment, i s'hauran de validar les dades identificatives.

En un entorn similar al del programa Padre, el contribuent veurà una sèrie de dades que s'assimilen a les dades generals amb què l'Agència Tributària fa la proposta i que inclouran les corresponents als trams o impostos autonòmics dels quals es té informació.

Notícies relacionades

El 5 d'abril, amb la presentació telemàtica de la campanya de la renda 2016, comença el període tributari de l'IRPF. Per presentar la declaració de la renda de manera presencial, s'haurà d'esperar fins a l'11 de maig i, en els dos casos, s'estendrà fins al 30 de juny. Si el resultat surt a ingressar i es vol domiciliar el pagament, el termini s'acaba el dia 26 de juny.

En l'última campanya, l'Agència Tributària va calcular que es podien acollir a Renta Web, que va provocar en la seva estrena alguns col·lapses a la xarxa, més de 15,2 milions de declarants, que suposen el 80% del total. La resta, més de quatre milions, són contribuents amb ingressos per activitats econòmiques que fins a l'última campanya estaven obligats a utilitzar el programa Padre i que ara passaran a ser usuaris de Renta Web.