INVERSIÓ ESTRANGERA

Els fons sobirans acumulen 28.300 milions en empreses espanyoles

El 2015 i el 2016 van culminar 12 operacions d'inversió per 2.176 milions

Energia, hotels, futbol i luxe atrauen el capital inversor dels fons

lpedragosa26718040 hotel w vela170323185836

lpedragosa26718040 hotel w vela170323185836

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Els fons d’inversió estatals de diferents països del món (fons sobirans) acumulen una inversió directa en empreses espanyoles per un total de 28.300 milions d’euros, segons les dades que es desprenen de l’informe sobre aquest sector inversor elaborat per cinquè any consecutiu per l’IE Business School en col·laboració amb KPMG i l’Icex.

    

En els dos últims anys (2015 i 2016) es van comptabilitzar 12 operacions de fons sobirans a Espanya per un total de 2.176 milions entre les quals se n’inclouen algunes com l’entrada del fons xinès CIC a Miquel Alimentació Grup (38% del capital) o l’adquisició del Barcelona Hilton per Oman Investment Fund (60 milions); també, la incorporació de l’Abu Dhabi Investment Au­thority (ADIA) al capital d’AENA o l’entrada de GIC (Singapur) en el capital d’Euskaltel. La inversió qatariana en el 10% del capital d’El Corte Inglés (1.100 milions) no compta com a inversió del fons sobirà de Qatar ja que va ser realitzada a títol personal pel multimilionari Hamad Bin Jassim.

    

L’informe Sovereign Wealth Funds 2016 analitza les operacions realitzades a tot el món per 94 fons sobirans que acumulen actius per uns 7,2 bilions de dòlars (6,6 bilions d’euros). L’analista de l’IE Business School, Javier Canapé, estima que sobre aquest total mundial hi ha almenys uns 32.400 milions d’euros invertits a Espanya. D’aquests, uns 28.300 milions han sigut destinats al sector privat i una mica més de 4.000 corresponen a deute públic en poder del fons noruec de pensions (GPFG) que és l’únic que publica aquest tipus de dades.

    

«Espanya té una economia oberta a l’exterior, sostenible i equilibrada, que està atraient amb renovat interès l’inversor internacional», ha valorat el conseller delegat de l’Icex, Francisco Javier Garzón. «En aquest entorn favorable els fons sobirans també han incrementat les seves posicions a Espanya en els últims anys», ha afegit durant la presentació de la cinquena edició d’aquest informe periòdic. «Espanya ha sigut un focus claríssim d’inversió per a aquest tipus d’inversors institucionals i estem convençuts que aquest interès seguirà existint», segons Fernando García Ferrer, soci responsable de Private Equity de KPMG a Europa.  

SECTOR ENERGÈTIC

De tots els fons sobirans, destaca la presència a Espanya del noruec GPFG, que acumula 8.446 milions invertits en la borsa espanyola i una mica més de 4.000 en deute públic espanyol.

    

Per sectors, l’energètic encapçala la llista d’aquest tipus d’inversors a Espanya, molt condicionada per la presència del fons d’Abu Dhabi International Petroleum Investment Corporation (IPIC) a Cepsa. Temasek (Singapur) està present a Repsol. El kuwaitià KIA ha aconseguit els actius d’E.ON a Espanya (2.500 milions d’euros) i ha culminat una operació a Gas Natural Fenosa a través de la seva filial Wren House.

IMMOBILIARI, FUTBOL I LUXE  

«Espanya està molt al mapa, fins i tot per a sorpresa dels nostres amics anglosaxons», ha subratllat Javier Santiso, responsable de fons sobirans de l’IE Business School. El sector immobiliari, i en particular l’hoteler, està clarament en la diana dels fons sobirans estrangers, però també el de la logística, ha afegit Santiso després de ressaltar l’interès de GIC (Singapur) per aquest nínxol de ­negoci.

    

El sector del luxe també atrau amb força una part d’aquest tipus d’inversors, com demostra l’aliança entre el fons Temasek amb inversors espanyols per invertir 1.000 milions en marques de moda espanyoles, segons ­Santiso.

Notícies relacionades

    

Des del 2012, fons sobirans originaris del golf Pèrsic han ­intensificat la seva implicació en el futbol europeu, amb més de 300 milions de dòlars a l’any. A Espanya, el Reial Madrid va firmar un acord estratègic amb IPIC (Dubai) el 2014 per ser espon­soritzat per Emirates Airlines. Al mateix temps, el FC Barcelona, que ja mostrava a les seves samarretes la marca de Qatar Foundation des de l’any 2011, va començar a mostrar el logo de Qatar Airways, propietat de QIA. 

L'irresistible encant dels hotels de luxe

El 2014 el Renaissance de Barcelona va ser adquirit per 78,5 milions per inversors qatarians i el 2015 el Ritz de Madrid va ser comprat pel grup saudita Olayan, en una aliança amb Mandarin Oriental, per 130 milions. El 2016, el turc Dogus Group, aliat amb el BBVA, va comprar el Villa Magna de Madrid per 180 milions.