ESTUDI SOBRE FORMACIÓ

La indústria alerta de l'escassetat de tècnics amb FP per a les fàbriques

Gairebé la totalitat de les empreses consultades per Pimec tenen dèficit de professionals

Un nombre creixent de companyies estrenyen els llaços amb els instituts com a planter d'empleats

zentauroepp23827605 sociedad reportaje en el instituto de fp rambla de prim  nue170303195848

zentauroepp23827605 sociedad reportaje en el instituto de fp rambla de prim nue170303195848

3
Es llegeix en minuts
ANTONI FUENTES / BARCELONA

L’ocupació segueix creixent a les fàbriques gràcies a la recuperació del consum i a les exportacions, tot i que amb velles dificultats que reapareixen. Les pimes industrials han alertat dels problemes que tornen a tenir per contractar tècnics amb formació professional. Un estudi elaborat per la patronal Pimec (Petita i Mitjana Empresa de Catalunya) posa de manifest les llacunes estructurals exiatents en la relació entre les empreses i el sistema de FP.

Les carències de personal a les fàbriques se centren en les àrees de maquinària, instal·lacions, mecànica, electrònica, sistemes de control i disseny i informàtica. En molts casos, aquestes especialitats es poden incloure sota el paraigua de la mecatrònica, una àrea tècnica molt present a la majoria de les instal·lacions productives. Gairebé totes les companyies del sector industrial consultades per Pimec manifesten que tenen necessitat de personal amb un perfil de FP. Tot i que es tracta d’empreses que actuen en camps diferents i que fabriquen productes que no tenen res a veure entre ells, l’estudi arriba a la conclusió que en la majoria dels casos requereixen tècnics experts en «tecnologies d’aplicació pràcticament general».

MÉS DEMANDA DE MECATRÓNICA

«La mecatrònica s’ha convertit en una especialitat molt demanada per les empreses industrials i finalment ja ha arribat als instituts de FP», afirma Modest Guinjoan, responsable d’estudis de la patronal Pimec. Guinjoan posa aquest cas com un exemple del desfasament que hi ha entre les demandes del sistema productiu, que fa temps que demanaven especialistes en mecatrònica, i els centres de formació, que han trigat a adaptar-se a aquesta realitat.

La llista de tècnics més desitjats per les fàbriques consultades per Pimec és llarga i inclou noves especialitats i oficis de tota la vida. Tot i que fa dècades que les empreses es queixen de la seva escassetat, persisteix la falta de torners, fresadors, soldadors, matricers, electricistes i mecànics. Al costatd’aquestes professions tradicionals han aparegut a la llista dels tècnics més buscats nous perfils que inclouen els de mecatròººnica, automatització i robòtica.

El desajust entre els alumnes que surten dels instituts i les necessitats de les empreses no es limita només al problema de falta de professionals, sinó també a unes competències que no encaixen amb el que s’exigeix en les línies de muntatge de les factories. Per això, l’estudi de Pimec parla d’«un doble desajust», quantitatiu i qualitatiu.

La dimensió de les empreses també influeix en les seves necessitats de personal tècnic. Així, a mesura que la mida de la companyia industrial creix també creixen les seves necessitats de personal amb perfils de FP. La pime més gran de les estudiades incorpora una mitjana de 30 tècnics cada any.

COBRIR VACANTS

L’estudi de Pimec també analitza com se les apanyen les empreses a l’hora de superar aquest dèficit de tècnics de FP. Entre les vies que fan servir per buscar aquests perfils al mercat laboral hi ha el recurs a les empreses de treball temporal (ETT) per fitxar a empleados amb una qualificació similar aconseguida en molts casos a través de l’experiència, però no seguint l’itinerari dels graus professionals.

Notícies relacionades

Algunes companyies busquen professionals en altres països europeus o a través de firmes de selecció de personal. En altres casos, l’opció escollida és l’externalització de serveis de manteniment de maquinària i instal·lacions o la formació interna del personal.

No obstant hi ha indústries que han decidit fer un pas endavant i promoure la implantació en instituts pròxims dels cicles formatius que necessiten. Una majoria de les firmes analitzades mantenen vincles amb els centres de FP, que, en general, tenen una actitud positiva en relació amb les demandes empresarials. La implantació de la formació dual, amb pràctiques a les companyies, ha intensificat aquesta relació empresa-institut.