TELECOMUNICACIONS

El rebut del telèfon s'encareix a canvi de més dades

Els operadors argumenten que fan més inversions per l'auge d'internet mòbil

L'augment del preu de les comunicacions coincideix amb la menor competència

3
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

Puja la llum, pugen els carburants i també puja el telèfon i internet. La factura del mòbil i la connexió a la xarxa a casa s'incrementarà per a la gran majoria dels consumidors (els que tinguin contractes amb els tres principals operadors) fruit, argumenten les empreses, de l'augment del trànsit de dades. L'increment serà del 8% en els paquets més contractats, i a canvi els operadors ampliaran el volum de dades d'internet mòbil.

Telefónica va ser la primera a obrir el camí dels augments de preus. Des del 5 de febrer, el cost dels paquets convergents amb canals de televisió va pujar cinc euros, mentre que dilluns va anunciar que també augmentaran els preus del paquet d'internet a casa, mòbil i fix de menys cost també en cinc euros: Fusión Contigo de 50 megues passarà a costar 55 euros (50 euros actualment) i la tarifa de 300 megues de fibra òptica tindrà un preu de 67 euros (62 ara). A canvi, els usuaris passaran a disposar de quatre GB de dades (dos GB en l'actualitat).

Orange va fer el mateix la setmana passada. Els seus paquets de fibra, mòbil i fix Love van registrar un augment de preu d'entre dos i cinc euros. Novament, la pujada de preus va venir acompanyada d'un increment de les dades disponibles per als usuaris (entre 500 MB més i 6 GB més depenent de la tarifa contractada).

BAIXA SENSE PENALITZACIÓ / Vodafone també va anunciar una mesura semblant aquesta setmana. D'una banda, les aplicacions de missatgeria deixaran de consumir dades i augmentaran al mateix temps la quantitat de megues disponibles per a internet. No obstant, això comportarà un augment de preus de dos euros en les tarifes de mòbil i d'entre tres i cinc en els paquets convergents. Els clients que no estiguin d'acord amb aquestes pujades tan sols poden optar per sol·licitar la baixa, que haurà de ser concedida sense cap penalització.

Aquest nou moviment de pujada de tarifes no és el primer dels últims anys. Després d'anys de caiguda de preus durant la crisi, des del 2015 les operadores han anat portant a terme algunes pujades de preus que han coincidit amb diversos fets. D'una banda, la concentració d'operadors (reducció de la competència): Vodafone va comprar Ono i Orange va adquirir Jazztel, dues de les companyies que havien ajudat a fer baixar la mitjana de preus del sector.

De l'altra, amb la transformació de l'oferta: aparició dels paquets convergents i la inclusió de la televisió com un servei més -amb el consegüent increment del cost per l'elevat preu dels drets, en especial del futbol-.

CONSUM / «Al seu dia vam perdre els SMS, que eren gran part dels ingressos que teníem, i ens hi vam adaptar. Ara l'increment del volum de dades està sent molt més gran aquí que en altres països; estem invertint molt més i no són pujades perquè sí, sinó que oferim una millora en els serveis», argumenten des d'una de les principals operadores. A Espanya, la taxa d'ús del telèfon intel·ligent ha passat del 41% de fa cinc anys al 81% actualment, segons un estudi de Google i Kantar TNS. Segons Vodafone, l'ús mitjà dels serveis de dades pels clients s'ha incrementat en el 50% en un any.

Notícies relacionades

L'augment del consum de dades requereix més infraestructures, i són les operadores les que estan fent front a aquesta inversió, argumenten les empreses. A la socialització dels mòbils amb internet i l'ús de la missatgeria i de les xarxes socials, s'hi suma l'auge del vídeo on line, una tendència a l'alça que incrementarà encara més la necessitat d'infraestructures.

El consum de vídeo, lluny d'alentir-se, s'accelerarà els pròxims anys pel desplegament de les xarxes de nova generació (5G). Aquesta nova tecnologia multiplicarà almenys per 20 la velocitat de descàrrega, però perquè així sigui serà necessari el desplegament de noves infraestructures (inversions), cosa que segons analistes pot portar més augments de preus els pròxims exercicis.