Repsol obté els seus beneficis més grans en 4 anys, amb 1.736 milions d'euros

La companyia, que el 2015 va registrar pèrdues, atribueix l'evolució positiva al seu pla d'eficiència per contrarestar la caiguda del petroli

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Del vermell al negre. Repsol va obtenir l'any passat un benefici de 1.736 milions d'euros, davant les pèrdues del 2015, quan va provisionar 2.957 milions per pal·liar els efectes del descens del petroli, cosa que el va portar a retallar el 40% el dividend complementari. El resultat net ajustat, 1.922 milions, va ser el 4% superior al del 2015, exercici que incloïa resultats financers extraordinaris de 500 milions.

El saldo del 2016 és el més gran dels últims quatre anys, gràcies a l'adquisició de la companyia canadenca Talisman i al programa d'eficàcia posat en marxa per contrarestar la caiguda dels preus de les matèries primeres de referència, d'un 56% (cru Brent) i un 53% (gas Henry Hub) en els dos últims anys.

CREIX EL 18% EL RESULTAT D'EXPLOTACIÓ

Gràcies a tot això, el resultat d'explotació va pujar fins als 5.226 milions d'euros, un 18% més que en l'exercici precedent. El deute es va reduir en 3.790 milions d'euros, un 32%, fins a situar-se a 31 de desembre en 8.144 milions.

La companyia presidida per Antoni Brufau va batre el seu objectiu d'estalvis i eficiències per al conjunt de l'any, amb més de 1.600 milions d'euros, un 150% del previst inicialment. Aquest any incrementarà aquesta xifra fins als 2.100 milions, amb la qual cosa s'anticiparà a l'objectiu establert per al 2018.

Totes les àrees de negoci del grup que té com a conseller delegat Josu Jon Imaz van obtenir resultats positius. Entre aquests destaca la producció i exploració ('upstream'), amb un resultat net ajustat de 52 milions, davant les pèrdues de 925 milions del 2015. En aquest àmbit, l'evolució va ser atribuïble al programa d'estalvis i eficiències, amb el qual va obtenir més de 900 milions.

DE LA REFINACIÓ A LA VENDA DE CARBURANTS

Notícies relacionades

Per la seva part, el 'downstream', en el qual s'inclou la refinacióquímica vendes de carburants, va obtenir un benefici net ajustat de 1.883 milions d'euros, el 12% menys que en l'exercici precedent. El grup atribueix la caiguda al fet que el 2015 els marges de refinació van ser "singularment alts". També es va veure afectat per les parades plurianuals de manteniment programades en els complexos industrials de Cartagena i Tarragona.

El negoci químic va superar en un 30% el resultat del 2015. A això s'hi sumen el resultat més alt dels negocis comercials, que han aprofitat la reducció de costos en màrqueting (vendes de gasolines i gasoils), i els ingressos més alts de GLP (Gasos Liquats del Petroli).