Merkel afirma que el valor de l'euro no afavoreix Alemanya

La cancellera alemanya considera que, si existís, el marc tindria una cotització diferent de la de la moneda europea

zentauroepp36695106 des01 berl n  alemania   23 12 2016   la canciller alemana a170217161052

zentauroepp36695106 des01 berl n alemania 23 12 2016 la canciller alemana a170217161052 / MICHAEL KAPPELER

1
Es llegeix en minuts

La cancellera alemanya, Angela Merkel, considera que el valor de l'euro és massa baix per a Alemanya, però ha aclarit que Berlín no té poder per solucionar aquest "problema", perquè la política monetària és establerta pel Banc Central Europeu, que és un organisme independent.

Merkel ha fet aquestes declaracions a la Conferència de Seguretat de Munic, en què també participa el vicepresident dels EUA, Mike Pence. Les seves declaracions semblen dirigides a contestar les recents crítiques de diferents consellers econòmics del president nord-americà, Donald Trump, que han acusat Alemanya d'aprofitar-se de "l'exageradament devaluat" euro. "En aquests moments a la zona euro tenim, per descomptat, un problema amb el valor de l'euro", ha comentat Merkel al fòrum esmentat.

"El BCE té una política monetària que no afavoreix Alemanya, més aviat és adequada per a països com Portugal, Eslovènia o Eslovàquia. Si encara tinguéssim el marc com a moneda, aquest tindria, sens dubte, un valor diferent del que té l'euro en aquests moments. Però això depèn d'una política monetària independent sobre la qual no tinc influència com a cancellera alemanya", ha dit Merkel.

L'euro ha caigut a prop del 25% contra el dòlar durant els últims tres anys, i va arribar al mínim dels últims 14 anys en 1,034 euros per dòlar, encara que ha elevat el seu valor fins als 1,061 en els últims dies. A finals de gener, Peter Navarro, responsable de Consell Nacional de Comerç, va dir que la baixa valoració de l'euro li donava a Alemanya avantatge sobre els EUA i els seus socis de la Unió Europea. Els seus comentaris tenen lloc setmanes després que el mateix Trump comentés que la fortalesa del dòlar davant el iuan xinès "ens està matant", i va incrementar la preocupació que la seva Administració podria adoptar una actitud més proteccionista en el comerç.

Notícies relacionades

Aquest dissabte, la cancellera ha destacat que no vol entrar en les causes del superàvit comercial alemany, i ha fet notar que això sempre serà una discussió recurrent amb les autoritats nord-americanes. Però ha assenyalat que els dos països estaven orgullosos dels seus productes i que Washington no té motiu per estar inquiet respecte a les importacions alemanyes.