La hisenda catalana va aflorar 170 milions en frau l'any passat

L'Agència Tributària se centrarà aquest any a detectar deslocalitzacions de contribuents d'impagaments de l'impost d'apartaments turístics

abertran37329250 barcelona 17 02 2017 econom a el vicepresidente de la genera170217113046

abertran37329250 barcelona 17 02 2017 econom a el vicepresidente de la genera170217113046

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La hisenda catalana va aflorar l’any passat un total de 170 milions d’euros, el 10,7% menys que els 190,4 milions del 2015, segons les dades facilitades pel vicepresident Oriol Junqueras, que va fer balanç de les actuacions antifrau acompanyat pel secretari d’Hisenda, Luís Salvadó, i el director de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC), Eduard Vila. 

Junqueras va treure importància al fet que la quantitat obtinguda l’any passat fos inferior a la del 2015. «Quan es comença es va on hi ha una borsa més gran de frau i després es va reduint», va explicar. Salvadó, per la seva part, va destacar que el nombre d’inspeccions i actuacions va ser superior.

En total, el 2015 i el 2016, la suma de frau aflorada va pujar a 360,4 milions, dins del pla de control i prevenció 2015-2018, que es troba en el seu equador. El vicepresident, esforçat a demostrar la potència que està guanyant la hisenda catalana, va destacar l’estreta col·laboració amb l’agència tributària estatal (AEAT) en matèria d’inspecció de tributs com el de patrimoni. 

De fet, bona part del creixement d’aquest gravamen es deu als efectes de l’amnistia fiscal aprovada pel Govern central el 2012.

De la xifra total descoberta en aquests dos exercicis, el 40% (145,2 milions) va correspondre a l’impost de transmissions patrimonials (ITPiAJD), que es paga en les transaccions de vivendes de segona mà i vehicles; i el 37% (133,4 milions), a l’impost de successions i donacions.

En el primer, 64,76 de cada 100 euros de frau van aflorar a través de comprovacions del departament de gestió; mentre que en el gravamen sobre les herències, el 59,09% es va detectar mitjançant inspeccions.

FUGIDA DE CONTRIBUENTS

Encara que  van treure importància a la deslocalització de contribuents a altres comunitats per eludir els impostos a Catalunya, un dels objectius de les comprovacions i inspeccions aquest any seran aquest tipus de pràctiques. «Si la deslocalització no és real és frau», va afirmar Salvadó. De totes maneres va insistir que, després d’estudis previs que han realitzat, aquest tipus de pràctiques suposen «un percentatge absolutament ínfim, estadísticament marginal i una quantitat que no és transcendent».

Notícies relacionades

Un altre dels eixos d’actuació seran els impagaments de l’impost d’allotjaments turístics, en especial els d’apartaments, que s’han incorporat en la nova normativa en els pressupostos per a aquest any que han d’aprovar-se ben aviat. Tot plegat se sumarà a les comprovacions relacionades amb la reducció del 95% en l’herència o donació de participacions empresarials i altres pràctiques relacionades amb l’impost de patrimoni.

Al llarg d’aquest any també està previst posar en marxa la nova seu electrònica de l’ATC i «seguir millorant el sistema d’informació de l’agència per facilitar el tràmit i pagament telemàtic d’impostos». El desenvolupament del pla també ha suposat canvis en l’organització de l’ATC, i Salvadó va recordar que està previst augmentar la plantilla dels 400 que hi havia al tancament del 2016 a un total de 800 a finals d’aquest any.