EL FUTUR DE L'ESTAT DEL BENESTAR

¿Quina és l'edat de jubilació a Espanya el 2020? ¿Com va la jubilació anticipada? 10 claus

El retard de l'edat legal de jubilació fins als 67 anys penalitza amb menor pensió aquelles persones que fa menys anys que cotitzen a la Seguretat Social

jubiladosplaya

jubiladosplaya

6
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La jubilació anticipada s’ha convertit en el desig de molts ciutadans. El marc legal de la jubilació a Espanya és prou complex per necessitar l’ajuda d’assessors per saber si surt a compte o quin és el moment de fer el pas i planificar el pas enl’etapa vital de pensionista. Existeix un règim transitori en la Seguretat Social pel quall’edat legal de jubilació es retardarà gradualment fins als67 anys el 2027. No obstant, podrem seguir jubilant-nos els 65 si hem cotitzat un nombre mínim d’anys.

Índex

1. <a href="#cual es la edad legal de jubilacion">¿Quina és l’edat legal de jubilació a Espanya?</a><br/>2. <a href="#cual es la edad real de jubilacion">¿Quina és l’edat real de jubilació?</a><br/>3. <a href="#cual es el efecto de una jubilacion anticipada">¿Quin és l’efecte d’una jubilació anticipada?</a><br/>4. <a href="#cuanto se pierde por cada año de anticipacion">¿Quant es perd per cada any d’anticipació?</a><br/>5. <a href="#hay empleos que permiten anticipar mas la jubilacion">¿Hi ha llocs de treball que permeten anticipar encara més la jubilació?</a><br/>6. <a href="#es obligatorio jubilarse">¿És obligatori jubilar-se?</a><br/>7. <a href="#que es la prejubilacion">¿Què és la prejubilació?</a><br/>8. <a href="#que es el convenio especial">¿Què és el conveni especial?</a><br/>9. <a href="#cual es el requisito para pagar el convenio especial">¿Quin és el requisit per pagar el conveni especial?</a><br/>10. <a href="#cual es la base maxima de cotización en el 2019">¿Quina és la base màxima de cotització el 2019?  </a>

El període de càlcul de les pensions puja cada any. A partir de l’any 2022, la base reguladora serà el quocient que resulta de dividir per 350 les bases de cotització de l’interessat durant els 300 mesos immediatament anteriors al del mes previ al de la jubilació. Per al 2020, els anys computables per al càlcul de la pensió són 23. Qui es jubili el 2020 haurà de dividir per 322 les bases de cotització durant 276 mesos. 

Són necessaris un mínim de 15 anys cotitzats, i almenys dos d’ells en els últims 15 anys de la vida laboral immediata abans de la petició de la prestació de jubilació. En el cas d’una prejubilació, dependrà de l’acord amb l’empresa. Per obtenir el 100% de la jubilació als 65 anys és necessari haver cotitzat almenys 37 anys. Si s’ha cotitzat menys de 37 anys, la jubilació arribarà a partir dels 65 anys i 10 mesos. Per cada any que es cotitzi de menys es restarà la base reguladora de què depèn la quantia final a percebre. 

1. ¿Quina és l’edat legal de jubilació a Espanya?

Dos jubilats. / SERGIO LAINZ

El 2020 l’edat legal de jubilació està fixada en 65 anys i 10 mesos (la reforma de les pensions aprovada pel Govern de Zapatero incloïa un retard progressiu de l’edat de jubilació fins als 67 anys). En el cas que el treballador tingui cotitzats més de 37 anys, es podrà jubilar als 65 amb el cobrament del 100% de la pensió.

La pensió màxima ascendeix el 2020 a 2.683,34 euros al mes (37.566,76 euros anuals), després d’augmentar en 23,93 euros mensuals aquell any.

La pensió mitjana de jubilació arribarà als 1.153,84 euros mensuals (10 euros més al mes), després d’aplicar la pujada del 0,9% a la quantia fixada en la nòmina de desembre (1.143,55 euros). S’aplica la pujada des del febrer. 

La pensió mitjana del sistema (que inclou jubilació, viduïtat, orfandat, incapacitat permanent i a favor de familiars) augmentarà gairebé nou euros, fins a arribar als 1.004,7 euros, davant els 995,7 del desembre.

El Govern determina la quantia cada any. 

2. ¿Quina és l’edat real de jubilació?

A la pràctica, els treballadors espanyols es jubilen de mitjana abans del que estipula la llei. De fet, segons les dades oficials del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social, l’edat mitjana real de jubilació a Espanya es va situar a finals del 2019 en 64 anys i cinc mesos. A Espanya el 51% dels treballadors es jubilen al complir l’edat de jubilació, el 44% es retira de manera primerenca abans de complir aquesta edat, i només el 5% continua treballant després de complir l’edat de jubilació.

3. ¿Quin és l’efecte d’una jubilació anticipada?

4. ¿Quant es perd per cada any d’anticipació?

La jubilació anticipada porta associada una retallada de la quantia, que sol arrodonir-se entorn del 8% per cada any d’anticipació sobre l’edat legal. Això es compleix en el cas de baixa voluntària dos anys abans de l’edat legal i amb un mínim de 35 anys cotitzats.  

5. ¿Hi ha llocs de treball que permeten anticipar encara més la jubilació?

Un grup de bombers, en la Cursa Bombers de Barcelona. / RICARD CUGAT

6. ¿És obligatori jubilar-se?

7. ¿Què és la prejubilació?

Un grup de pensionistes, a Barcelona. / RICARD CUGAT

8. ¿Què és el conveni especial?

9. ¿Quin és el requisit per pagar el conveni especial?

Diversos jubilats, en un carrer de Barcelona. / JULIO CARBÓ

10. ¿Quina és la base màxima de cotització el 2020?

4.070,10 euros És la mateixa que el 2019. Quan un treballador guanya més d’aquesta quantitat no ha de cotitzar per la quantitat que superi aquest salari. Segons els números de la Seguretat Social, cada punt que s’incrementa la base màxima de cotització suposa entre 100 milions i 110 milions més de recaptació. Si la cotització social és la màxima, donarà dret al cobrament de la pensió màxima. El còmput de la seva quantia dependrà d’un càlcul que té en compte l’edat de jubilació, la base reguladora i el percentatge de la base reguladora a cobrar.

Principals modalitats de retir

JUBILACIÓ ORDINÀRIA. Es produeix quan el treballador compleix l’edat legal de retir aquell any. Anteriorment al 2013 eren els 65 anys, però des d’aleshores puja cada any de manera progressiva, aquest any són els 65 anys i 6 mesos. El treballador ha d’haver cotitzat almenys 15 anys a la Seguretat Social i dos d’aquests anys han d’estar en els deu anteriors a la jubilació.

JUBILACIÓ ANTICIPADA. Es produeix abans de complir l’edat legal de jubilació. Hi ha dos tipus: la forçosa –derivada de l’acomiadament involuntari de l’empleat–; i la voluntària, a la qual s’accedeix per pròpia voluntat del treballador. Per acollir-se a la forçosa, el treballador ha d’haver complert una edat inferior en quatre anys a l’edat legal de jubilació en cada moment. A més, ha d’estar inscrit com a demandant d’ocupació almenys sis mesos abans de la sol·licitud de jubilació i acreditar almenys 33 anys cotitzats. En el cas de la voluntària el treballador ha de tenir com a mínim dos anys menys que l’edat legal de jubilació en cada cas. Haurà d’acreditar un mínim de 35 anys cotitzats a la Seguretat Social.

JUBILACIÓ PARCIAL. En aquesta modalitat, el treballador redueix la seva jornada i comença a cobrar la part proporcional de la pensió. L’edat d’accés depèn de si l’empresa contracta un treballador que el rellevi durant la reducció de la jornada o no. Si no hi ha cap relleu, s’exigeix l’edat legal de jubilació. Però si n’hi hagués, actualment és vigent un augment progressiu de l’edat i els anys cotitzats exigits per al seu accés. A partir del 2027, l’edat mínima seran 63 anys o 65 si no s’han cotitzat més de 33 anys. La reducció de la jornada és entre el 25% i el 50%, tret que el treballador rellevista tingui un contracte fix, en aquest cas es pot reduir un 75%. A diferència de la jubilació anticipada, que sí que està penalitzada amb una retallada de la quantia de la pensió, en la jubilació parcial es cobra el 100% de la pensió quan un es jubila del tot.

Notícies relacionades

JUBILACIÓ DEMORADA. El treballador ha d’haver cotitzat com a mínim 15 anys en el moment de complir l’edat legal de jubilació en cada moment. Es reconeix al treballador un increment de la pensió del 2% per cada any més complet de cotització si es tenien cotitzats fins a 25 anys; el 2,75% més, si s’haguessin cotitzat de 26 a 37 anys i un 4% addicional, amb més de 37 anys cotitzats.

JUBILACIÓ ACTIVA. Els treballadors que accedeixen a aquesta jubilació poden continuar treballant després de jubilar-se i compatibilitzar el seu sou amb el cobrament del 50% de la pensió. Han d’haver complert l’edat legal de jubilació en cada moment i haver cotitzat per cobrar el 100% de la pensió.