SORTIDA A BORSA DE BANKIA

Part dels inspectors del Banc d'Espanya recullen firmes per recolzar els imputats

Altres funcionaris estan a favor de la decisió de l'Audiència Nacional d'investigar els seus antics caps

2
Es llegeix en minuts

Part dels inspectors del Banc d'Espanya han recollit firmes per a una carta de suport als seus tres directius que han dimitit després de ser imputats per l'Audiència Nacional per la sortida a borsa de Bankia. La iniciativa ha partit dels caps dels departaments d'inspecció Francisco Monzón i Javier del Río, subordinats d'alguns dels investigats pels jutges, i s'hi han sumat un bon nombre de caps de grup i inspectors.

El document és una mostra de suport als ja exdirector general de supervisió, Mariano Herrera, l'exdirector general adjunt de supervisió, Pedro Comín, i a l'exdirector del departament d'inspecció IV, Pedro González. Aquests directius, els únics que seguien mantenint alts càrrecs en el supervisor d'entre els imputats, van presentar la dimissió dels seus llocs dilluns després de conèixer-se la decisió dels jutges i la seva renúncia va ser acceptada dimarts pel comitè executiu de l'organisme, que els va mostrar "el seu agraïment pels serveis prestats". Seguiran en nòmina del Banc d'Espanya, però encara no s'ha determinat el nou càrrec que ocuparan.

El Banc d'Espanya ha publicat un comunicat aquest dimecres per "desmentir de la manera més rotunda" que la iniciativa de la recollida de firmes hagi sortit de la "direcció” o la “cúpula” de la institució. "En aquesta iniciativa d'alguns membres de la Direcció General de Supervisió, que mereix comprensió, no hi han participat de cap manera ni els Òrgans Rectors del Banc ni l'Alta Administració, la posició dels quals va quedar expressada en el comunicat que la mateixa Comissió Executiva va fer públic ahir", ha sostingut.

No tots els inspectors, en qualsevol cas, s'han sumat a aquestes mostres de suport. Part d'aquests funcionaris, liderats per la junta directiva de l'Associació d'Inspectors, acusen des del 2006 els màxims dirigents de l'organisme de "mirar cap a una altra banda" davant els excessos de la banca i ha sigut especialment crítica tant amb el paper de la cúpula de la institució en la sortida a borsa de Bankia com amb la seva col·laboració en la investigació judicial. Aquest grup ha aplaudit la decisió dels magistrats.

SUPORT DE LA CÚPULA

Notícies relacionades

La comissió executiva va acordar aquest dimarts "per unanimitat" manifestar la seva "plena confiança" en tots els responsables de l'organisme imputats i va afirmar que espera que les actuacions dels jutges "permetran aclarir tots els dubtes que existeixin sobre l'actuació del Banc d'Espanya en el procés de constitució i recapitalització de BFA-Bankia, considerant que es va ajustar, en tot moment, al compliment de la normativa, a la defensa de l'estabilitat financera i a l'interès general". Va recolzar així l'actuació de l'exgovernador Miguel Ángel Fernández Ordóñez, l'exsubgovernador Javier Aríztegui, i els exdirectius Jerónimo Martínez Tello, Pedro Comín, Mariano Herrera i Pedro González (de les defenses dels quals es farà càrrec el supervisor, probablement a través d'un advocat de l'Estat)

El pronunciament de l'Audiència Nacional s'ha produït quan el Banc d'Espanya prepara un document per explicar la seva actuació durant la crisi. En un article publicat fa uns dies a 'El País', Linde va assegurar que ha arribat el moment d'"oferir una visió de quina va ser l'actuació del supervisor entre el 2008 i el 2012", en l'època de Fernández Ordóñez. No obstant, en la institució deslliguen aquest informe, que de moment no saben quan ni com sortirà a la llum, de l'actuació dels jutges. De fet, Linde va defensar que no té "cap raó per pensar que el Banc d'Espanya no actués en funció de l'interès general i respectant la normativa, però això no vol dir, naturalment, que l'encertés sempre”.