El Suprem aplica per primera vegada la retroactivitat total de les clàusules terra

Fins ara l'alt tribunal només entenia reemborsable els diners pagats a partir del 2013

La Sala Primera adapta així la seva jurisprudència a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea

1
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

El Ple de la Sala Primera del Tribunal Suprem ha aplicat aquest dimecres per primera vegada la retroactivitat total d'una clàusula terra la nul·litat de la qual ja havia sigut declarada en sentència, cosa que suposa adaptar la seva jurisprudència a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea del 21 de desembre. 

La Sala Civil ha seguit aquest criteri al resoldre dos recursos sobre aquesta matèria, encara que un d'ells és desestimat, a l'entendre que les clàusules terra de la Caja Rural de Teruel complia els requisits de transparència exigits per la seva jurisprudència en la sentència de 9 de maig del 2013, en què fixava aquest any com a límit per reclamar les clàusules abusives.

Notícies relacionades

En l'altre cas ha rebutjat el recurs interposat pel BBVA contra la sentència de l'Audiència Provincial de Barcelona que havia aplicat la retroactivitat total d'una clàusula terra. El banc intentava anul·lar la sentència d'instància, però el Tribunal Suprem ha rebutjat els seus arguments i confirmat la resolució dictada a Barcelona.

L'alt tribunal sosté que la clàusula en qüestió era diferent de les examinades en la seva sentència del 2013, ja que es tractava d'una acció individual i no col·lectiva, i perquè es va contractar a través de la llavors Caixa d'Estalvis Comarcal de Manlleu i no el BBVA. El Suprem ha rebutjat les qüestions prejudicials plantejades per l'entitat, que pretenia tornar a consultar el Tribunal de Justícia europeu.