REGLAMENT DE DESINDEXACIÓ

Els preus públics estaran vinculats als costos

El Govern aprova el decret perquè la inflació ja no influeixi en l'evolució dels preus

2
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

La negociació col·lectiva, les pensions i l’emissió de deute públic són les úniques excepcions en les quals es permeten encara prendre l’índex de preus de consum (IPC) com a referència per a la seva revisió, encara que en el cas de les pensions està limitada després de l’última reforma. Queden excloses de la llei de Desindexació de l’economia, amb un reglament que va ser aprovat ahir pel Consell de Ministres, i que busca desvincular els preus de béns i serveis públics de l’evolució de la inflació.

    Quan els preus comencen a repuntar després d’anys pràcticament plans, el Govern aposta per excloure’ls com a referència de l’economia. Segons el Ministeri d’Economia, aquesta exigència evitarà que l’Administració o els usuaris de serveis públics hagin de fer assumir un sobrecost dels serveis per unes pràctiques empresarials poc rigoroses.

    Malgrat que la llei va ser aprovada fa gairebé dos anys, el març del 2015, encara no s’havia aplicat a l’espera d’aquest reglament, aprovat per decret i que estarà vigent, probablement, a partir de dilluns, després de la seva publicació al BOE. No tindrà caràcter retroactiu, de manera que no tindrà efecte sobre els contractes públics en ­vigor.

TRANSPORTS

La llei de Desindexació desvincula l’evolució dels preus públics i de les contractacions de qualsevol indicador, dels quals el més usat és l’IPC. Però el reglament estableix algunes excepcions i permet, en tot cas, que alguns preus evolucionin segons el cost de les matèries primeres. Aquest seria el cas dels bitllets dels transports públics (ferrocarril i urbans de competència municipal o autonòmica) les empreses dels quals podran decidir si repercuteixen o no els costos dels combustibles en el consumidor.

    En la mateixa situació es troben els peatges d’autopistes, els preus de medicaments i els preus regulats del gas o l’electricitat.

    El reglament regula també la revisió periòdica en funció d’índexs específics de preus per als regulats com són la bombona de butà, la tarifa d’últim recurs de gas natural, el transport i distribució d’electricitat o el Preu Voluntari per al Petit Consumidor d’electricitat (PVPC).

Notícies relacionades

    També hi haurà excepcions per als contractes d’arrendaments d’immobles pel sector públic.

    El sindicat UGT considera la mesura com una ingerència en la negociació col·lectiva a l’entendre que les empreses passaran a aplicar les restriccions de costos que se’ls ­imposen per no augmentar els salaris. 

Temes:

IPC Preus