OFENSIVA FISCAL DE LA GENERALITAT

El Govern pitja l'accelerador de la hisenda pròpia

El sistema informàtic e-Spriu, que permet gestionar tota mena d'impostos, funcionarà a partir de l'1 de juliol

Junqueras firma aquest dijous un conveni amb el Servei de Trànsit per a la recaptació executiva de multes

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern pitja l'accelerador de la hisenda pròpia. Després de 16 mesos de preparació, l'administració tributària catalana ja disposa del nou programa informàtic, l'e-Spriu (acrònim de Serveis i Processos per a la Relació Integral amb l'Usuari Tributari) per gestionar tots els impostos. Estarà a punt per a la seva posada en marxa l'1 de juliol. En un primer moment supervisarà els impostos propis com el de les begudes ensucrades, al qual seguiran la taxa turística, el nou impost a grans superfícies, el d'actius no productius, que intenta gravar de forma indirecta les grans fortunes; i el que gravarà els vehicles per emetre CO2.

 

El secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, ha assegurat en una entrevista a RAC1 que, en cas d'independència, la informació fiscal dels ciutadans en el futur s'aconseguirà gràcies a les empreses, que són les que hauran de remetre a la Generalitat les cotitzacions socials dels seus treballadors. D'aquesta forma, segons la seva opinió, no serà necessària la transferència d'informació per part del Ministeri d'Hisenda. Salvadó creu que la condició perquè les empreses facin el pas de pagar a la Hisenda catalana és que el 'sí' a la independència guanyi per golejada el referèndum.

El fisc  català inaugura divendres una de les seves noves oficines pròpies al carrer de Joan d'Àustria de Barcelona 

El full de ruta del Govern estableix que a partir de la segona part de l'any (a partir de l'1 de setembre) gestionarà i liquidarà tots els impostos propis i cedits, com fan altres autonomies, en lloc d'encomanar aquesta tasca a les oficines liquidadores dels registradors de la propietat i mercantils, com fins ara. L'Executiu català ja va denunciar el conveni amb aquest col·lectiu perquè deixin de prestar aquest servei a partir de la tardor.

Les declaracions de Santi VidalSanti Vidal, en què assegurava que el Govern compta amb dades fiscals de tots els catalans obtingudes il·legalment, han tornat a posar sobre la taula la possibilitat d'un conflicte amb l'Estat. Però Salvadó, que serà l'encarregat d'anar al Parlament a donar explicacions en nom del Govern pel cas de qui ja és exsenador per ERC, ha avançat a RAC1 que l'agència catalana ni té ni necessita les dades de l'agència espanyola. Afirma que a poc a poc ha anat recopilant una base de dades amb desenes de fonts d'informació, però sempre a partir dels tributs que ja gestionen i emparats per la llei. "Estem absolutament auditats" i "habilitats per tenir la informació i en fem un ús adequat".

"Per primera vegada, posarem en producció el programa e-Spriu amb l'impost de begudes ensucrades, que s'aplica sobre un cens de contribuents de 400 empreses distribuïdores de begudes. Posteriorment, posarem en producció altres impostos", ha afirmat. En el nou sistema han treballat diverses empreses, com IBM i T-Systems. A diferència del sistema anterior, el denominat programa G@udí (Gestió i Atenció Unificada d'Impostos), el nou programa estarà preparat per recaptar els grans impostos.

MULTES DE TRÀNSIT

El nou sistema també permetrà millorar la recaptació executiva, és a dir, perseguir els que no paguen els impostos, segons Salvadó. Precisament aquest dijous, el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, firmarà un conveni perquè l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) s'ocupi de la recaptació executiva de les multes del Servei Català de Trànsit. S'estima que són unes 300.000 a l'any del total de 850.000 impagats que aspira a gestionar.

Notícies relacionades

En els plans de l'Executiu català sobre el desplegament de la hisenda pròpia, explicats per Salvadó al Parlament al setembre, ja figura l'objectiu d'embargar comptes i actius per impagaments tributaris durant el primer semestre de l'exercici actual. La idea era aprofitar al màxim el marc legal autonòmic actual i a la vegada estar preparats per a una altra etapa "ja amb plenes competències en matèria tributària", en un estat independent, una situació a la qual, en aquella ocasió, no va fer menció expressa.

Al seu torn, divendres s'inaugurarà l'oficina de l'ATC al carrer de Joan d'Àustria, a Barcelona que donarà servei a tota la zona nord de la capital i els voltants, i en què treballaran unes 40 persones. El pla previst és obrir 14 oficines pròpies, que se sumaran a les quatre delegacions ja existents. El Govern preveu tenir al juliol el doble de plantilla que a finals de l'any passat a l'ATC, fins a situar-la en unes 800 persones.