El BBVA tornarà de forma exprés les clàusules terra però només a part dels afectats

El banc guanya un 31,5% més i passa a pagar tot el dividend en efectiu

icoy33132755 chairman and ceo of spain s second largest bank bb160311170515

icoy33132755 chairman and ceo of spain s second largest bank bb160311170515 / VINCENT WEST

1
Es llegeix en minuts

El BBVA tornarà de forma «exprés» el que va cobrar de més per les clàusules terra, però no reintegrarà els diners a tots els seus afectats. És a dir, un punt intermedi entre la decisió de Bankia BMN de fer una devolució ràpida i generalitzada i la defensa numantina que entitats com el Sabadell estan fent de la legalitat de les seves clàusules. «Fer-ho bé no és estar als extrems», va argumentar ahir el seu president, Francisco González.

L’entitat té preparat des del desembre un equip per poder afrontar el procés, però està esperant que el Tribunal Suprem aclareixi, previsiblement el 15 de febrer, com s’ha d’aplicar la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que va obligar les entitats a tornar tot el que havien cobrat de més des de la firma de la hipoteca quan les clàusules fossin declarades il·legals, no des del maig del 2013 com havia fixat el tribunal espanyol.

El banc, en qualsevol cas, ha insistit que no ho tornarà a tots els clients: en un principi va calcular un impacte màxim de 1.200 milions d’euros, però ha fet una provisió per afrontar els pagaments de 577 milions, que estima «ben calculada», encara que podria revisar-la a l’alça o a la baixa. Està avalada per un auditor independent que ha estudiat les seves carteres de crèdits i circumstàncies particulars, com si s’han produït subrogacions o refinançaments dels crèdits o si estan en mora.

SER EL PARE NOEL

Notícies relacionades

La decisió, va argumentar l’executiu, busca un equilibri entre els interessos dels clients i accionistes: «M’agradaria ser el Pare Noel cada matí, però som administradors d’una gran societat», va sostenir. L’executiu va defensar també que les sentències del Suprem a partir del 2013 que van qüestionar les seves clàusules terra van reconèixer que el BBVA va actuar de «bona fe», però van fixar uns nous requisits de transparència i per això el banc va decidir treure-les. «Aquí se’ns ha plantejat un conflicte perquè van canviar les regles del joc», va lamentar González.

El BBVA va guanyar 3.475 milions d’euros el 2016, el 31,5% més i la xifra més alta des del 2010, pels ingressos més elevats, les menors provisions i, sobretot, l’absència de pèrdues per operacions corporatives extraordinàries. A més a més, va anunciar també que passarà a pagar el dividend només efectiu. Malgrat això, la borsa l’ha castigat amb una caiguda de l’1,39%.