El preu de la llum escala gairebé el 14%, fins a 70,81 euros per dilluns

L'inici de la setmana trenca la treva de baixades que va començar amb la cotització que es va fixar per dijous passat

La central nuclear Vandellòs II.

La central nuclear Vandellòs II. / JOAN PUIG

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El preu de la llum en el mercat majorista torna a la càrrega. El preu mitjà per a aquest dilluns puja a una mitjana de 70,81 euros megawatt/hora (Mwh), una alça de gairebé el 14% respecte a diumenge. Aquest augment es produeix després de la treva dels últims dies, que va començar amb els preus de dijous, quan el ministre d'Energia, Álvaro Nadal, va comparèixer a la comissió corresponent del Congrés per explicar les últimes escalades dels preus de la llum, i va seguir durant el cap de setmana.

El màxim des de començament d'any van ser els preus de dimecres, amb una mitjana de 91,99 euros per megawatt/hora (Mwh), encara que amb una punta superior als 100 euros. Aquests nivells són similars als del desembre del 2013, quan el llavors ministre d'Indústria, José Manuel Soria, va anul·lar el sistema de subhastes trimestrals amb l'objectiu, manifestat, de frenar les variabilitats excessives en el rebut de la llum. Es va implantar un nou model, consistent en la variació cada dia i hora a hora del preu en el mercat majorista, que és el que està vigent en l'actualitat.

Notícies relacionades

Uns 12 milions d'usuaris tenen aquesta tarifa, la PVPC, davant de més de 13 milions que tenen contractes en el mercat lliure, que els alliberen d'aquestes últimes escalades de preus, segons s'han encarregat de comunicar les elèctriques a aquests clients.

Davant l'estupor del sector, Nadal va defensar al Congrés el PVPC, ja que, tot i que surt menys a compte conjunturalment, en el conjunt de l'any sol ser més avantatjós el mercat lliure. Com a exemple, a l'abril, el Mwh va arribar a caure al voltant dels 24 euros, i això es va notar directament en les factures d'aquesta classe de tarifes durant una bona part de l'exercici.