HIPOTEQUES amb SOBRECOST

Oliu afirma que negociaran una per una les clàusules terra

L'entitat no tornarà els diners en les hipoteques del Sabadell comercialitzades correctament

Farà front al pagament en les que procedeixen d'altres entitats absorbides que no siguin transparents

6174568256  nh 4021

6174568256 nh 4021 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / BARCELONA

el Banc Sabadell està disposat a negociar cas per cas la situació dels clients amb clàusules terra. «Ja ho hem fet abans que s’aprovés el decret de solució extrajudicial i ho seguirem fent», va confirmar ahir el president, Josep Oliu, al presentar els resultats del 2016. L’entitat proposa als clients amb clàusula modificar el seu contracte a un de nou de tipus fix i, segons va reconèixer el responsable financer del banc, Tomás Va­rela, el 50% de les hipoteques que ­tenia clàusula s’han passat a tipus fix. 

    El banc sosté que encara que està disposat a negociar, les seves «hipoteques són transparents» i van ser comercialitzades amb el coneixement del client, així que no tornarà els diners en aquests casos. «Si el client vol anar al jutjat que hi vagi», va comentar Oliu, que no creu, no obstant, que aquesta possible litigiositat tingui un cost per a la reputació per al banc. «Volem parlar un per un amb els clients per assegurar-nos si coneixien o no la clàusula», i en els casos en què quedi clar que la clàusula és transparent, no es tornaran els diners.

    Una altra cosa, va reconèixer Oliu, són les hipoteques que procedeixen d’entitats absorbides, com Caixa Penedès o Guipuzcoano. «Si és clar que aquestes hipoteques no es van comercialitzar amb transparència» s’hauran de tornar els diners, va apuntar.

    El banc ha decidit informar els clients de l’inici del procés que es transmetrà a final de mes. A més, s’anunciarà a les oficines, va avançar el conseller delegat, Jaume Guardiola.

Notícies relacionades

    De fet, l’entitat no descarta que hagi de pagar com a conseqüència del retorn a clients de l’aplicació de la retroactivitat en els terres hipotecaris. Així ha realitzat una provisió de 130 milions d’euros més, després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la retroactivitat de les clàusules. S’uneixen a una provisió anterior de 280 milions, que eleva la cobertura a 410 milions. Amb tot, l’impacte podria arribar als 490 milions encara que, segons Oliu, hi ha crèdits morosos que no podrà reclamar la clàusula, de manera que el banc no contempla arribar a aquesta xifra. «Tampoc creiem que arribem als 410 milions provisionats», va aclarir Oliu.

PROVISIONS A FINAL D’ANY

Tant les provisions que ha hagut de fer el Sabadell –«corrents a final de l’any», segons Oliu– per les clàusules hipotecàries, més les obligatòries per la disposició del Banc d’Espanya que exigeix la valoració a preus de mercat dels actius, el banc ha hagut de cobrir 1.427 milions d’euros, fet que ha tingut un clar impacte en els resultats de l’any, que han augmentat el 0,3% respecte dels del 2015, fins als 710,4 milions. «Si no hagués sigut per aquestes provisions el resultat hauria superat els 800 milions, fet que estava dins del previst en les nostres previsions», va explicar Oliu.