PROTECCIÓ DEL CONSUMIDOR

La UE arbitra contra Espanya per clàusules hipotecàries abusives

El truibunal europeu adverteix que un jutge ha de poder examinar qualsevol clàusula d'ofici si considera que són abusives, fins i tot durant una fase posterior de l'execució hipotecària

Protesta de la plataforma dels afectats per les hipoteques a València.

Protesta de la plataforma dels afectats per les hipoteques a València. / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
SÍLVIA MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea segueix furgant en la legislació hipotecària espanyola i l'últim assumpte que ha passat per la seva taula torna a donar un toc d'atenció a Espanya. En aquest cas en relació amb les clàusules de venciment anticipat i la seva retroactivitat. La cort adverteix que un jutge ha de poder examinar qualsevol clàusula d'ofici, sense limitacions, si considera que són abusives, fins i tot durant una fase posterior del procediment com és l'execució hipotecària.

“És contrari al dret de la Unió la interpretació jurisprudencial d'una disposició de dret nacional relativa a les clàusules de venciment anticipat dels contractes de préstec, que prohibeix al jutge nacional, que ha constatat el caràcter abusiu d'una clàusula contractual d'aquesta classe, declarar la seva nul·litat i deixar-la sense aplicar quan, en la pràctica, el professional no l'ha aplicat”, assenyala el tribunal en una sentència dictada aquest dijous.

El cas respon al litigi que enfronta Jesús Gutiérrez García amb el Banco Primus i a una pregunta prejudicial plantejada pel jutjat de primera instància número 2 de Santander. L'entitat bancària li va concedir el 12 de juny del 2008 un préstec garantit amb una hipoteca sobre la vivenda per un termini de 47 anys repartit en 564 quotes mensuals. El març del 2010, després de l'impagament de set mensualitats consecutives, el banc va sol·licitar l'aplicació de la clàusula de venciment anticipat, el pagament de la totalitat del préstec -més els interessos ordinaris, costos i despeses-, així com la venda del bé hipotecat en subhasta.

La subhasta es va produir el gener del 2011. No hi va haver cap postor, el banc se la va adjudicar per la meitat del valor de taxació (78,4 milions) i va sol·licitar l'entrada en possessió del bé. El propietari de la vivenda va recórrer l'execució al·legant el caràcter abusiu de la clàusula relativa als interessos de demora que ja havia sigut objecte d'un control d'ofici per part del jutge, que va reduir a zero els interessos.

Notícies relacionades

El juny del 2014, el jutjat de Santander va suspendre l'execució hipotecària al detectar que determinades clàusules del contracte diferents de les relatives als interessos de demora -les de venciment anticipat- podien ser abusives. Per una part, en relació amb el venciment anticipat pel qual l'entitat podia exigir el reintegrament immediat del capital, interessos i despeses en cas d'impagament, en la data convinguda, i per l'altra, la clàusula relativa als interessos ordinaris.

L'oposició no es va formular fins al cap d'un any que expirés el termini fixat en la llei, cosa que sembla oposar-se així al fet que el jutge examini en aquest cas aquestes clàusules del contracte que podria resultar abusives, i el Jutjat de Santander va presentar uns mesos més tard diverses preguntes prejudicials als jutges europeus sobre la protecció del consumidor, el control de l'abusivitat i els venciments anticipats.