La llum arriba demà al seu preu més alt des de començament d'any

La cotització al mercat majorista es dispara fins als 91,88 euros megawatt/hora (MWh)

A la franja de més consum, se superaran els 101 euros, un nivell similar al de fa quatre anys

Línies elèctriques a prop d’Oviedo. La CNMC ha proposat un nou mètode per a la formulació dels comptes d’electricitat, amb base en el mercat de futurs, que mantindria inicials el 2014 pujades per sota del 3 per cent. / REUTERS / ELOY ALONSO

Línies elèctriques a prop d’Oviedo. La CNMC ha proposat un nou mètode per a la formulació dels comptes d’electricitat, amb base en el mercat de futurs, que mantindria inicials el 2014 pujades per sota del 3 per cent.
El preu de la llum continua batent rècord

/

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La llum arriba aquest dimecres al seu preu més elevat des de començament d'any, al situar-se en una mitjana de 91,88 euros per megawatt/hora (MWh). Això suposa una alça del 4,5% en un sol dia.

En la franja de més consum, entre les set del vespre i les 10 de la nit, s'arribarà a una punta de 101,99 euros, al nivell del desembre del 2013, quan el Govern del PP va anul·lar el sistema de subhastes per frenar l'escalada de preus. I el va reformar per l'actual, en què al voltant del 40% de la tarifa regulada (PVPC) està subjecta a canvis cada hora. La punta màxima el desembre del 2013 va ser de 112 euros, segons les dades Omie. 

En aquest context, les elèctriques recorren als SMS o whatsapp i fins i tot a visites a domicili per calmar els clients amb contracte en el lliure mercat. En aquests casos, que suposen més de la meitat del total, les últimes alces no els afecten perquè tenen garantit un preu del quilowatt (kW) durant la durada del contracte. En total, hi ha uns 13,8 milions d'usuaris amb contractes en el lliure mercat i 12 milions estan subjectes a la tarifa regulada o PVPC.

Endesa afirma que uns 6 milions dels 11 milions de clients a qui dona servei no es veuen afectats pels últims vaivens del mercat, ja que tenen contracte amb la seva comercialitzadora del mercat lliure. Gas Natural xifra en 2,25 milions sobre un total de 4,5 milions els que se salven de les últimes pujades. I Iberdrola assegura que, dels seus 10,3 milions de clients, 6,5 milions estan en el mercat lliure.

L'evolució del preu va portar el ministre d'EnergiaÁlvaro Nadal, a anunciar canvis per introduir més competència en el mercat secundari del gas. De totes maneres, al sector dubten de l'efectivitat d'aquesta mesura. El cert és que, durant els últims dies, els cicles combinats, que s'alimenten de gas, són els que marquen el preu de l'electricitat. Nadal intervindrà dijous que ve al Congrés per explicar l'evolució dels preus en el mercat elèctric.

Aquestes últimes alces afecten essencialment els usuaris amb tarifa regulada o PVPC, que són uns 12 milions. El preu majorista té un pes pròxim al 35% sobre el rebut final, mentre que al voltant del 40% correspon als peatges, i prop del 25% restant, a l'IVA i a l'impost d'electricitat. L'electricitat carrega amb un IVA del 21%, a diferència del tipus superreduït que recau sobre productes de primera necessitat, com el pa, la llet o els ous, que és del 7%; o el reduït, del 10%, que grava els aliments en general i altres productes. El Govern ha congelat per al 2017 els peatges i càrrecs elèctrics amb què els consumidors sufraguen els costos regulats.

Notícies relacionades

En aquest context, a més de buscar ofertes en el mercat a través de comparadors com el de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), és un bon moment per prendre mesures d'estalvi, que van des d'ajustar la potència contractada fins a apagar del tot els dispositius quan deixen d'usar-se en lloc de mantenir-los en 'standby'.   

Al seu torn, la Fiscalia Civil del Tribunal Suprem ha obert una investigació per determinar si s'han produït manipulacions dels preus. El ministeri públic justifica la seva intervenció en aquest cas amb l'argument que actua en defensa de la protecció dels interessos dels consumidors i usuaris, amb l'objectiu de determinar la realitat i naturalesa d'aquests fets.