ACTES CONTRA EXPORTACIONS ESPANYOLES

Espanya presenta una dura queixa a França per atacs a camions espanyols

Els vehicles atacats per agricultors transportaven vi i suc de fruites

 

 

2
Es llegeix en minuts

L'Ambaixada d'Espanya a París ha presentat aquest dimecres una dura queixa a les autoritats franceses pels atacs soferts per camions espanyols les últimes 48 hores a prop de la frontera entre Espanya i França, han informat a Efe fonts diplomàtiques. En una nota verbal enviada al Ministeri francès d'Afers Estrangers, l'ambaixada "condemna, una vegada més, les agressions sofertes per persones i béns espanyols a França, i demana al Govern francès que prengui les mesures adequades per acabar de forma efectiva amb aquesta deriva d'actes vandàlics".

La legació recorda en la seva protesta els atacs al sud-oest francès contra diversos camions que transportaven vi i suc de fruites espanyols, a mans presumptament de membres armats amb maces, bats i destrals del Comitè d'Acció Vitícola (CAV) i del sindicat agrari Joves Agricultors del Gard-JA30. A més, l'ambaixador espanyol, Ramón de Miguel, ha escrit cartes als ministres francesos de l'Interior, Bruno Le Roux, i d'Agricultura, Stéphane Le Foll, per "expressar-los la seva preocupació i demanar-los la seva ajuda per frenar aquesta deriva", han assenyalat les fonts.

En el primer incident, cap a les 23.00 hores (22.00 GMT) de dilluns passat, un camioner espanyol va ser abordat en un aparcament a Narbona (sud-oest) per un grup de 15 a 20 individus del CAV tapats amb passamuntanyes, que van abocar els 25.400 litres de vi negre d'origen espanyol que transportava.

CONTROL DE CAMIONS

El camioner, que treballa per a la societat Translleralva SL, de Villalba de los Barros (Badajoz), va presentar denuncia davant la Policia Judicial de Narbona, han assenyalat les fonts. Unes hores després, dimarts al matí, uns 50 membres del sindicat Joves Agricultors del Gard-JA30 van començar a controlar els camions procedents d'Espanya a l'altura del peatge de Gallargues, a l'autopista A-9, entre les ciutats de Nimes i Montpeller.

Al voltant de les 10.00 hores (09.00 GMT), van interceptar un camió i van abocar els 25.000 litres de vi espanyol que portava. Les fonts han manifestat que s'han rebut informacions, que no han sigut confirmades per les autoritats franceses, que afegeixen que els manifestants van trencar els precintes de tres camions més que transportaven sucs de fruita per examinar el seu interior.

Per tot això, l'ambaixada va transmetre la seva "més profunda preocupació" en el seu comunicat a l'Executiu francès, alhora que va alertar que les agressions han arribat "molt d'hora" en l'any, i això fa témer que es puguin reproduir en l'inici de la campanya d'exportació de fruites i hortalisses.

SEGURETAT JURÍDICA

Notícies relacionades

Espanya ha recordat a França que està "obligada a garantir la lliure circulació de mercaderies i de persones dins de la Unió Europea" i que aquests actes "no contribueixen a la seguretat jurídica necessària que tot Estat de dret de la UE ha de garantir".

L'ambaixador ha donat instruccions als cònsols espanyols a Perpinyà i Montpeller d'intervenir davant els prefectes dels departaments dels Pirineus Orientals i d'Hérault per buscar solucions que impedeixin aquestes accions, han explicat les fonts.