MERCAT ENERGÈTIC

Omplir el dipòsit del cotxe costa un 19% més que fa un any

Els preus dels carburants arriben a un nou màxim des de l'agost del 2015

Cotxes en una gasolinera, a l’agost, a Barcelona.

Cotxes en una gasolinera, a l’agost, a Barcelona. / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts

Omplir el dipòsit de combustible del vehicle costa fins gairebé 10 euros més que fa un any, després que els preus dels carburants hagin marcat aquesta setmana nous màxims des de l'agost del 2015. Repostar en un vehicle amb un dipòsit mitjà de 55 litres de gasoil costa en l'actualitat 62,48 euros, davant els 52,63 euros que costava en la mateixa setmana del 2016, increment que suposa gairebé un 19% més.

En el cas d'un vehicle de gasolina, omplir un dipòsit mitjà de 55 litres suposa un desemborsament en l'actualitat de 68,53 euros, més de 6 euros més que fa un any, un 10% més, d'acord amb els preus mitjans del Butlletí Petroler de la Unió Europea (UE) recollits per Europa Press.

Concretament, el preu mitjà del litre de gasolina es va situar aquesta setmana en 1,246 euros, mentre que el del gasoil va escalar fins als 1,136 euros, amb la qual cosa s'han revaloritzat més d'un 7% i un 9%, respectivament, des de mitjans de novembre, quan es va iniciar una espiral d'increments en el preu del barril de cru arran de la decisió de l'OPEP de reduir-ne la producció.

Aquests nivells de preus dels carburants suposen l'inici d'any més car des del 2014, quan la gasolina i el gasoil costaven 1,4 i 1,3 euros per litre, respectivament.

La decisió de finals de novembre de l'OPEP de reduir la seva producció de barril, que es va fer efectiva l'1 de gener, ha portat el cru a consolidar-se per sobre dels 50 dòlars el barril.

GRANS DIFERÈNCIES EN ASSORTIDOR

Malgrat aquests preus mitjans, la diferència que es pot trobar en assortidor en la geografia nacional és molt variable a l'hora d'omplir el dipòsit.

Notícies relacionades

En el cas del gasoil, el litre es pot trobar en una forquilla d'entre 0,925 euros el més barat, a Àvila, fins als 1,319 euros de l'estació més cara, a Ciudad Real, segons dades del geoportal del Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital.

En el cas de la gasolina, els preus actuals en assortidor també marquen una gran diferència, i oscil·len des dels 1,011 euros en una estació de Zamora als 1,419 euros en una gasolinera de València.