EVOLUCIÓ DELS PREUS

La inflació arriba a l'1,6%, el nivell més alt en gairebé quatre anys

La pujada dels carburants i de la llum va disparar l'IPC del desembre

Els experts auguren que l'índex de preus s'acostarà al 3% a meitat del 2017

Gasolinera de Cabrera de Mar (Maresme) que ofereix preus baixos.

Gasolinera de Cabrera de Mar (Maresme) que ofereix preus baixos. / JULIO CARBÓ

3
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

Com si es tractés d’un pèndol embogit, la taxa d’inflació a Espanya ha passat del -1,1% al mes d’abril, a l’1,6% al de desembre, propulsada per la pujada dels preus dels carburants, de l’electricitat i del gas, així com de l’hostaleria i d’alguns aliments.

L’Institut Nacional d’Estadística (INE) va publicar ahir les dades detallades de l’índex de preus de consum (IPC) del desembre, que va pujar sis dècimes en taxa mensual, respecte al mes de novembre, elevant així la inflació anual fins a l’1,6%, una dècima per sobre del que el mateix INE havia avançat a finals del mes passat. La inflació de l’1,6% se situa nou dècimes per sobre de la taxa anual del novembre i és la més elevada en gairebé quatre anys, des del juliol del 2013.

La pujada de preus ha sigut més elevada del que esperaven els analistes, que han començat a revisar a l’alça les seves previsions per a l’any que comença. La Fundació de les Caixes d’Estalvis (Funcas) preveu ara que la taxa d’inflació podria arribar a vorejar el 3% en alguns mesos del 2017 per cedir fins a l’1,3% a finals d’any, quan s’hagi superat l’efecte esglaó per la pujada del petroli. Així, la taxa mitjana podria situar-se al voltant del 2,2%.

NEGOCIACIÓ SALARIAL

Aquest tipus de previsions agafen especial importància en un moment en què els agents socials pretenen posar en marxa la negociació col·lectiva per a aquest exercici.

La patronal CEOE parteix del fet que el 2016 la inflació mitjana registrada en l’exercici va resultar negativa (-0,2%),­ fet que va permetre guanys de poder adquisitiu a salaris i pensions (que de mitjana van pujar l’1,1% i el 0,25% respectivament). La CEOE sub­ratlla a més que la inflació espanyola es va situar al desembre per sobre de la mitjana europea (cosa que no succeïa des del juliol del 2013), i després d’advertir del risc de «deteriorament de la competitivitat» que això anticipa, llança un missatge de moderació salarial.

La UGT, per contra, es fixa en la dada d’inflació del desembre (1,6%)  i assegura que «confirma definitivament una pèrdua de poder adquisitiu dels pensionistes, que estarà al voltant de l’1,3%». 

Els preus a Espanya  pugen més que a la zona euro per primera vegada des de l'agost del 2013

CCOO accepta que, partint de la dada de la inflació mitjana (-0,2%), els salaris van guanyar poder adquisitiu el 2016, però defensa que «les pujades salarials que es negociïn per al 2017 han de garantir una millora del poder adquisitiu, amb un rang d’increment dels salaris entre un 1,8% i un 3%». Davant d’això, la patronal ha fet una oferta de l’1,5%, podent arribar al 2% en empreses amb més productivitat.

ELEMENTS ALCISTES

Segons les dades de l’INE, dels 1,6 punts d’inflació del 2016, la meitat s’explica pels carburants (0,7 punts) i el gas i l’electricitat (0,1 punts). Altres aportacions importants han arribat del turisme i l’hostaleria (0,26 punts), aliments (0,15 punts) i les comunicacions (0,13 punts).

La inflació subjacent, que exclou els preus més volàtils d’energia i aliments no elaborats, es va situar al desembre en l’1%, i és la primera vegada que queda per sota de l’índex general des del juny del 2014.

Notícies relacionades

Espanya no és l’únic país on la inflació ha fet un canvi tan gran. A Alemanya, la taxa d’inflació ha passat del 0,7% del novembre a l’1,7% al desembre, i en el conjunt de la zona euro ha passat del 0,6% a l’1,1%.

RISC GLOBAL

«Ens enfrontem a l’augment de la inflació més gran dels últims temps», alerta José Ramón Díez Guijarro, cap del servei d’estudis de Bankia. «El risc és que l’oscil·lació del pèndol sigui molt brusca i reapareguin en alguns països tensions inflacionistes, fet que obligaria a una ràpida resposta dels bancs centrals». 

Catalunya lidera l'escala, amb l'1,9%

La taxa interanual de l’índex de preus de consum es va incrementar el mes de desembre del 2016 a totes les comunitats autònomes. Les pujades més elevades es van registrar a la comunitat de Castella-la Manxa (1,1 punts, fins a arribar a l’1,6%), la Rioja (1,1 punts, fins a l’1,5%) i la Regió de Múrcia (una pujada també d’1,1 punts, fins a l’1,6%). L’augment més baix, de només cinc dècimes, va correspondre a les illes Canàries, amb una inflació de l’1,3%.