AUTOMOCIÓ

EUA acusa Fiat Chrysler de falsejar emissions de gasos en motors dièsel

L'Agència de Medi Ambient considera que 104.000 cotxes de Jeep Grand Cherokee i Dodge Ram estan afectats

La companyia nega les acusacions, que poden suposar una multa de 4.600 milions de dòlars

MOLT MILLOR. A més de canvis estètics, el nou Grand Cherokee estrena novetats mecàniques.

MOLT MILLOR. A més de canvis estètics, el nou Grand Cherokee estrena novetats mecàniques.

2
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

L’Agència de Protecció Mediambiental dels EUA (EPA, en la sigla en anglès) pitja l’accelerador els últims dies del Govern de Barack Obama i dona aire nou a la persecució i càstigs pel 'dieselgate', l’escàndol de falsificacions d’emissions de gasos contaminants que fins ara havia sacsejat Volkswagen. Ahir, l’organisme públic va acusar el grup Fiat Chrysler (FCA) d’instal·lar un software secret que ha permès que almenys 104.000 cotxes de dos models amb motors dièsel emetessin gasos per sobre dels límits legals.

Encara que l’EPA no arriba a definir aquest software com a «dispositiu d’invalidació» (l’aparell il·legal la instal·lació del qual sí que va atribuir a VW), acusa Fiat Chrysler d’activitats il·legals. En concret, afirma que la companyia va violar la Llei d’Aire Net al no informar quan buscava la certificació dels vehicles que en aquests hi havia instal·lats vuit dispositius auxiliars de control d’emissions (AECD per les seves sigles en anglès). Com va recordar en un comunicat una de les responsables de l’EPA, Cynthia Giles, «els AECD dels quals no s’informa són completament il·legals» i «no informar de 'software' que afecta les emissions al motor d’un vehicle és una violació seriosa de la llei que pot donar com a resultat una contaminació perjudicial de l’aire que respirem».

L’EPA va explicar que Fiat Chrysler podria arribar a ser sancionada amb més de 44.500 dòlars per cada un dels vehicles afectats ('pick-up' Dodge Ram 1500 del 2014, 2015 i 2016 i Jeep Grand Cherokee amb motor dièsel de tres litres), i per això la multa podria superar els 4.600 milions de dòlars.

CAIGUDA A LA BORSA

Notícies relacionades

I de moment, les accions del Govern de Washington ja han tingut com a reacció immediata una caiguda en el preu de les accions. La seva cotització va ser suspesa momentàniament a Nova York quan queia a prop del 18%, encara que al reiniciar-se els títols van recuperar el 6%.

Fiat Chrysler no sembla disposada, de moment, a acceptar responsabilitats, cosa que sí que s’ha vist obligada a fer VW, sis directius i exdirectius de la qual van ser imputats pels Estats Units dimecres passat i que ha acumulat multes i compensacions a clients per més de 20.000 milions. En un comunicat de resposta, la companyia es va mostrar «decebuda  que l’EPA hagi decidit emetre una notificació de violació» i va negar rotundament les acusacions. La companyia automobilística aposta també per l’imminent canvi de poder a Washington, on el dia 20 arriba l’Administració de Donald Trump, dirigida i superpoblada per negacionistes del canvi climàtic i opositors a les regulacions mediambientals. Al seu comunicat diuen que pretenen ««treballar amb l’Administració entrant per presentar el seu cas i solucionar aquest tema de manera neta i justa» i s’han ofert a fer canvis exhaustius en el seu 'software' per assegurar que «compleix tots els requeriments regulatoris».