ESTRATÈGIES PER A L'ESTALVI

La inflació condiciona l'escenari de la inversió el 2017

La pujada del preu del petroli accelera l'ascens dels tipus d'interès als EUA i l'acosta a la UE

Els valors cíclics i els mercats d'Europa, el Japó i emergents, entre les preferències dels analistes

lpedragosa36750913 bolsa bolsas corea170105185320

lpedragosa36750913 bolsa bolsas corea170105185320 / Lee Jin-man

4
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías
Max Jiménez Botías

Periodista

ver +

T orna la inflació als mercats i amb aquesta un canvi de mentalitat dels inversors. Encara que en el fons només és una agudització de les tendències que ja es van començar a marcar a la segona part del 2016, els experts es preparen per a moviments molt selectius del mercat en els quals la pujada dels tipus d’interès marcarà el camí. En aquest context, es dibuixen algunes consideracions que cal tenir en compte a l’hora de plantejar-se com enfocar l’any des del punt de vista de la inversió i l’estalvi.

L’ENTORN / El petroli encarirà  altres productes

El petroli encarirà  altres productesDurant els últims anys de la crisi, la caiguda del preu del petroli ha marcat un període deflacionista de l’economia mundial. Aquesta situació sembla que arriba a final. El fort descens registrat a la primera meitat de l’any 2016 va ocasionar un sonat descens de les borses al qual es van sobreposar una vegada va quedar clar que es tractava d’un problema de l’oferta i no de la demanda. Una mica més controlada la disputa entre els productors, els preus s’han començat a recuperar i s’han traslladat a les taxes d’inflació, com reflecteix la dada del desembre d’Eurostat. Les previsions apunten a un creixement de fins a l’1,7% el 2017, davant del 0,8% del 2016.

Amb els preus a l’alça, els tipus d’interès es mouran en el mateix sentit. «La regla de Taylor, que segueix la Reserva Federal per fixar tipus d’interès, assenyala que ara haurien d’estar per sobre del 4% en aquell país. Els han començat a apujar més tard que l’última vegada en què es va iniciar una fase alcista, però ara la pujada és inevitable», afirma Jaume Puig, director general de la gestora de GVC Gaesco. Europa va amb cert retard respect dels Estats Units i el Banc Central Europeu (BCE) manté el seu programa de liquiditat. Però ja s’han marcat els terminis per a la seva reducció en la mesura en què la inflació i l’economia despuntin. És clar que aquest panorama –les primeres pujades s’esperen l’any 2018– tindrà un efecte concret en els mercats: «Pujada de la borsa, lideratge dels valors cíclic i enfonsament dels mercats refugi aquests últims anys», afegeix Puig. 

LES BOMBOLLES / La renda fixa perd interès inversor

La renda fixa perd interès inversorEls últims anys de la crisi econòmica i la caiguda de les primeres matèries han alimentat determinades bombolles en els mercats. «Ja hi ha turbulències en uns mercats de renda fixa sobrevalorats, de manera que esperem que aquesta circumstància es repeteixi al llarg de l’any 2017. Els rendiments dels bons han de trobar uns nivells més sostenibles que atreguin els compradors a llarg termini, com els fons de pensions i els braços inversors dels estats», afirma Stephen Mitchell, responsable d’estratègia de l’àrea de Renda Variable Mundial de Jupiter Asset Management. Segons David Ardura, subdirector d’estratègia de Gesconsult: «Amb la situació de renda fixa actual, creiem que ha arribat el moment de protegir les carteres i preparar-les perquè es puguin beneficiar d’una situació en la qual poguessin repuntar els tipus d’interès. En aquest sentit, veiem oportunitats d’inversió en bons, en euro i en dòlar», explica.

Però només en divises, el mercat de renda fixa a mitjà i llarg termini és una de les bombolles que ha d’explotar amb el panorama de tipus a l’alça. Encara que no és l’única, els experts assenyalen també la renda fixa corporativa, la renda variable ultradefensiva, l’or i el franc suís, que ja han esgotat les seves possibilitats de revalorització. En canvi, el dòlar –enfortit per la situació econòmica dels Estats Units– apareix com un dels actius que és important tenir en compte.

LA RENDA VARIABLE / Compten els valors a favor del cicle

Compten els valors a favor del cicle«Els resultats del brexit i de les eleccions nord-americanes han comportat canvis fonamentals que igualen les oportunitats per als inversors. Si aquests escullen de manera molt acurada els actius i els sectors en els quals invertir, poden superar l’evolució dels índexs. L’any 2017 pot ser l’any dels inversors actius», destaca Candan Browning, responsable d’Estudis de Bank of Amèrica Merrill Lynch. De fet, aquest consell no és gaire diferent del que podria haver ofert a mitjans de l’any 2016. Malgrat que els principals índexs europeus van registrar una evolució mixta amb guanys escassos, el cert és que alguns valors, principalment aquells que estan relacionats amb el cicle econòmic –indústria, materials de construcció, gas, etcètera–, van presentar ascensos significatius, mentre que els denominats de creixement –telecomunicacions, alimentació, turisme, entre altres– van mostrar descensos per al conjunt de l’any (vegeu el gràfic adjunt).

ELS MERCATS / Europa ara té recorregut

Notícies relacionades

Europa ara té recorregutPerò a més a més dels valors, hi ha mercats amb més possibilitats de creixement que altres. Els inversors consideren que la borsa nord-americana té un marge curt, malgrat que s’espera que Donald Trump apliqui un pla fiscal de creixement. Però és que el Dow Jones està en màxims històrics. En canvi, s’atorga més revalorització potencial als mercats europeus i japonès, mentre que amb els emergents hi ha discrepàncies. «Alguns analistes apunten que la fortalesa del dòlar perjudica el seu creixement. Aquest és un mantra que es repeteix amb freqüència, però que no s’acaba de concretar», afirma Puig. «Els emergents, sobretot a l’Àsia (la Xina i Corea, particularment) i Europa de l’Est, tenen possibilitats de creixement», afegeix.

Les economies de l’euro s’han mantingut estables malgrat els desafiaments polítics. «Els indicadors de la confiança corresponents a l’any 2017 apunten a un excel·lent comportament de l’economia, gràcies principalment a l’impuls de la demanda interna. Encara que l’increment de la taxa d’inflació redueix el poder adquisitiu, la millora de l’ocupació oferirà suport al consum», destaca Ann Katrin Petersen, analista d’Allianz Global Investors.