TURISME

París va rebre un 10% menys de turistes el 2016

La capital francesa registra les pitjors xifres en reserves hoteleres des del 2009

2
Es llegeix en minuts

La capital francesa, París, va patir el 2016 les conseqüències dels atacs terroristes del 13 de novembre del 2015. La ciutat ha perdut un 6% de les reserves d'hotels l'any 2016 en comparació amb l'exercici anterior, segons les estimacions inicials de l'Observatori de l'Oficina de Turisme i Congressos de París, que calcula que ha perdut 1,3 milions de visitants aquest any, encara que es mostra optimista de cara a l'any 2017.

Es tracta de les pitjors xifres de reserves hoteleres registrades a París des del 2009, després d'una disminució del 10% dels turistes estrangers arribats a la capital francesa, unes dades "mai vistes", segons l'Observatori de l'Oficina de Turisme i Congressos de París. També s'aprecia una caiguda del 2% dels turistes francesos i un augment, en canvi, del turisme de negocis.

"El descens del 6% és una sorpresa agradable després de l'any que hem patit", ha assegurat el president de la Junta de Turisme parisenca, Pierre Schapira, que atribueix aquestes dades a l'efecte dissuasori, però puntual, en els viatges després dels atemptats.

Schapira també ha assenyalat que resulta "més difícil identificar el nombre exacte de turistes que visiten París si s'allotgen amb amics, familiars o en apartaments llogats a Airbnb".

Els descensos més importants en les reserves d'hotels han vingut per part del Japó, amb un 46,9% menys entre el gener i el setembre, Rússia, amb descensos del 35,5%, i Itàlia, amb caigudes del 31,9%. Els xinesos, que són els turistes més malgastadors a París, han disminuït un 17,9%.

EL LOUVRE

El Museu del Louvre ha perdut un 15% de visitants pels atemptats comesos a França durant el 2015 i el 2016, i va finalitzar l'any passat amb 7,3 milions de visites.

Encara que el nombre de visitants francesos que van anar al museu l'any passat es va mantenir en línia amb les xifres del 2015 -amb prop de dos milions de persones-, el museu constata una disminució dels grups escolars a causa de l'enduriment de les mesures antiterroristes del pla Vigipirate (el sistema nacional d'alerta a França), i va passar de 365.000 estudiants el 2015, pels 510.000 l'exercici precedent.

Aquesta és una de les raons que esgrimeix la institució per explicar el descens de visites el 2016, una disminució que també està lligada a altres factors com el tancament preventiu durant quatre dies, a començaments del mes de juny, per una pujada del nivell del riu Sena.

OPTIMISME DE CARA AL 2017

Basant-se en els signes positius de l'últim trimestre, l'oficina responsable del turisme a la capital parisenca espera tornar a les dades anteriors als atacs la primera meitat del 2017.

"El turisme de negocis ha ajudat a esmorteir les caigudes. París segueix atraient molts congressos", ha assegurat el president de la Junta de Turisme. "També hi ha signes encoratjadors dels mercats americans, mexicans i indis", ha afegit Schapira.

Notícies relacionades

L'Ajuntament de París va llançar al novembre un pla de 59 mesures amb l'objectiu d'augmentar un 2% el nombre de visitants de la ciutat, primer destí turístic del món fins i tot malgrat aquest descens experimentat.

Les tres quartes parts de les mesures adoptades en aquest pla de desenvolupament es portaran a terme el 2019, i les accions que requereixen importants inversions d'infraestructura es realitzaran el 2022.