ENERGIA

La gasolina i el gasoil van pujar una mitjana del 2% per Nadal

El litre de súper 95 arriba als 1,233 euros de mitjana, i el de dièsel, a 1,127 euros

3
Es llegeix en minuts

La pujada del preu del barril de petroli després de la decisió de l'OPEP de rebaixar la producció aquest any s'està traslladant ràpidament als assortidors de carburants de venda al públic. Els preus de la gasolina i el gasoil han experimentat pujades de fins al 2% durant les festes de Nadal i han començat l'any en els seus nivells màxims des de l'agost del 2015. A l'encariment del barril s'hi suma a més l'enfortiment del dòlar, la divisa en què es paga el cru.

Segons dades del 'Butlletí petroler de la Unió Europea' (UE), recollides per Europa Press, el preu mitjà del litre de gasolina va pujar al llarg de la setmana passada a una mitjana d'1,233 euros, un 1,5% més que l'última dada disponible, corresponent a la setmana prèvia a Nadal. Aquest carburant comença l'any amb un preu un 8,9% superior al de la mateixa setmana de l'any passat i registra el seu preu més elevat des dels 1,252 euros marcats la tercera setmana de l'agost del 2015.

Pel que fa al gasoil, costa de mitjana en l'arrencada de l'any 1,127 euros als assortidors, un 2% més que dues setmanes enrere. El seu preu és un 17% superior al de la mateixa setmana del 2016.

La gasolina i el gasoil han experimentat una seqüència de sis setmanes consecutives a l'alça, que es va iniciar a mitjans del novembre i que els va allunyar dels preus mínims de l'any, d'1,069 i 0,92 euros, respectivament, marcats a començaments del 2016.

A moltes gasolineres, aquests preus mitjans estan superats tant a l'alça com a la baixa. Segons les dades del geoportal del Ministeri d'Energia, que recull l'evolució dels preus de la majoria de les gasolineres pràcticament diàriament, aquest dijous es podia comprar un litre de gasolina súper de 95 octans a la província de Barcelona amb una forquilla de preus que oscil·lava entre un màxim d'1,35 i un mínim d'1,09. I el mateix passa amb el gasoil, que encara es podia adquirir en algunes estacions de servei alguns cèntims per sota de l'euro, mentre que a la més cara arribava a costar 1,19 euros. 

La decisió presa recentment pels països de l'OPEP de reduir la seva producció va situar el preu del barril per sobre dels 50 dòlars. Actualment, el Brent, de referència a Europa, cotitza a 56,4 dòlars per barril, dos dòlars per sobre dels nivells de Nadal, mentre que el Texas es canvia a Nova York per 53 dòlars.

Amb els preus actuals, omplir un vehicle amb un dipòsit mitjà de 55 litres de gasolina costa 67,8 euros, més de vuit euros per sobre dels 62,2 euros de la primera setmana del 2016, mentre que en el cas del gasoil puja a 61,9 euros, nou euros més que en l'inici del 2016.

MARGE DELS OPERADORS

En el seu últim informe sobre distribució de carburants en estacions de servei, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va constatar que el marge brut de la gasolina va experimentar un increment del 4,6% al novembre respecte al mes anterior, mentre que el del gasoil va pujar un 5,3%.

Aquests marges són el resultat de restar al preu final de venda a l'assortidor dos elements, que són els impostos i el cost de la matèria primera. Per aquest motiu, dins del marge no només hi apareix el benefici final, sinó també altres costos com el de la logística, la distribució o el comercial.

PREUS A LA UE

Notícies relacionades

La gasolina és més cara a Espanya que a la mitjana de la UE i la zona euro, on el preu de venda al públic del litre de combustible Euro-Súper 95 se situa en 1,373 euros i en 1,412 euros, respectivament, mentre que el litre de gasoil costa 1,24 euros de mitjana a la UE i 1,228 euros a l'eurozona.

El nivell més inferior de preus finals respecte als països de l'entorn es deu al fet que Espanya, tot i les pujades de l'IVA, els impostos més elevats i els nous gravàmens al biodièsel, segueix comptant amb una pressió fiscal inferior en general a la mitjana comunitària.