La inflació de la zona euro va arribar a l'1,1% al novembre

Els preus del petroli pressionen ara a l'alça amb un increment del 2,5%, davant de l'1,1% del mes anterior

 

  / ICONNA / PERE DURAN

1
Es llegeix en minuts

La taxa d’inflació interanual de la zona euro es va situar al desembre en l’1,1%, mig punt percentual més que al novembre, la qual cosa representa el seu nivell més alt des del setembre del 2013, segons reflecteix la dada preliminar avançada per Eurostat. El fort repunt de la inflació al desembre reflecteix l’impacte de la pujada del petroli en contrast amb els baixos nivells de preus de l’any passat, ja que l’energia es va encarir l’últim mes de l’any un 2,5%, davant del descens de l’1,1% del novembre.

Es tracta de la primera pujada interanual dels preus de l’energia a la zona euro des del juny del 2014. Els aliments frescos van pujar un 2,1% interanual, davant de la pujada del 0,7% del mes anterior, mentre que el preu dels serveis va augmentar un 1,2%, davant de l’1,1% del novembre.

Notícies relacionades

Així, sense tenir en compte l’impacte dels preus de l’energia, la inflació de la zona euro es va situar en l’1% al desembre, davant del 0,8% del mes anterior, mentre que a l’excloure’n l’energia i els aliments frescos, la inflació subjacent va pujar al 0,9% des del 0,8% del mes anterior.

El repunt interanual de cinc decimes dels preus de la zona euro el mes de desembre queda per sota, no obstant, de l’experimentat per l’índex harmonitzat de preus per a Espanya, que es va situar en l’1,4%, davant del 0,5% del novembre.