SECTOR IMMOBILIARI

La vivenda nova va pujar el 3,3% el 2016

Barcelona, Sant Sebastià i Madrid van registrar els ascensos de preus més importants

2
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / BARCELONA

El preu mitjà de la vivenda nova a Espanya va augmentar un 1,9% a les capitals de províncies en el segon semestre del 2016, segons l'últim informe de tendència del sector de Societat de Taxació. Això suposa un preu mitjà de 2.120 euros per metre quadrat i ha permès un creixement general del 3,3% per al conjunt del 2016. El preu mitjà d'una vivenda de 90 metres quadrats a les capitals de província és de 190.800 euros. A la resta de ciutats que no són capital de província el preu mitjà d'una vivenda és de 1.555 euros per metre quadrat (139.950 euros).

Barcelona (3.518 euros per metre quadrat), Sant Sebastià (3.327) i Madrid (2.966) registren els valors més elevats i han impulsat els preus en el conjunt de l'Estat. Barcelona ha registrat un increment del 3,8%, i Madrid, del 2,8% i encapçalen els increments que s'han produït a la segona part de l'any.

Les grans capitals, a més, traccionen els preus de les seves respectives comunitats autònomes, cosa que determina que siguin Catalunya (3.164 euros per metre quadrat), Madrid (2.966) i el País Basc (2.532) les comunitats amb els preus de la vivenda més elevats. Contràriament, els preus més baixos es troben a Castella la Manxa (1.372), la Rioja (1.336) i Múrcia (1.196). 

Destaca l'informe que el 2016 es consolida l'estabilització del sector per l'evolució favorable dels factors que l'afecten: l'augment apreciable de la xifra de transaccions, la pujada generalitzada dels preus, encara que de manera discreta, la reactivació de la venda de vivenda sobre plànol, la millora de l'accessibilitat al crèdit i una bona tendència dels paràmetres macroeconòmics. Si es mantenen les condicions actuals, "és probable que comenci la recuperació del sector amb un cicle de creixement positiu", assenyala l'informe.

Notícies relacionades

La millora de la tendència es reflecteix així mateix en l'índex de confiança immobiliària (ICI) de Societat de Taxació, que s'ha mantingut a l'alça al llarg del 2016 -amb un pujada del 0,7 punts en el quart trimestre de l'any- fins a col·locar-se en els 54,5 punts sobre un màxim de 1.000. Aquest índex va arribar al seu nivell més baix el desembre del 2012, amb 30,6 punts. Aquest índex dóna els valors més elevats a la Rioja (57,9 punts), les Balears (57,9) i Madrid (56,9).

Paral·lelament, l'índex d'accessibilitat que elabora la taxadora reflecteix també una millora per al conjunt d'Espanya per tercer trimestre consecutiu. Amb una referència de 100 punts en els casos on la capacitat d'endeutament és suficient, la mitjana d'Espanya se situa en els 104 punts, dos per sobre del trimestre anterior. La mitjana estatal es manté per sobre del nivell salarial mínim per a l'adquisició de vivenda de tipus mitjà per quart trimestre consecutiu.  No obstant, les Balears, Madrid, Catalunya, Cantàbria i el País Basc registren nivells insuficients per a l'adquisició d'una vivenda.