ESTAT DEL BENESTAR

Finlàndia experimentarà des del gener de 2017 el repartiment d'una renda bàsica de 560 euros al mes

L'objectiu de la mesura és explorar noves formes d'organització de la Seguretat Social per a aquest segle

428127 591

428127 591 / BCN

2
Es llegeix en minuts

Un grup de 2.000 ciutadans de Finlàndia elegits mitjançant un mostreig aleatori entre els desocupats es convertiran a partir de gener del 2017 i durant un període de dos anys en protagonistes d'un experiment mitjançant el qual la Seguretat Social vol avaluar els efectes de la implantació de la renda bàsica. Aquests elegits cobraran 560 euros al mes lliures d'impostos.

La renda bàsica és un ingrés pagat per l'Estat i entès com un dret de la ciutadania, fins i tot si no vol treballar de forma remunerada. No té en consideració si el beneficiari és ric o pobre o si disposa d'altres fonts d'ingressos i sense importar les rendes del seu nucli familiar. És una opció social reivindicada per l'esquerra com una forma de garantir les condicions materials d'existència i augmentar així les llibertats individuals al desvincular el ciutadà de dependències econòmiques externes. Un model d'Estat del benestar per al segle XXI basat en el repartiment de la riquesa. 

Finlàndia pretén analitzar el sistema de seguretat social i dissenyar noves formes d'afrontar els canvis del mercat laboral i simplificar el sistema de subsidis. En l'experiment s'ha previst que si es cobra en períodes inferiors a un mes es percebin 18,67 euros per dia.

RENDA SUPLEMENTÀRIA

Aquesta quantitat de 560 euros al mes es mantindrà invariable durant la durada de la prova i no serà reduïda per cap altre ingrés que els beneficiaris poguessin obtenir. De fet, en cas de trobar feina, els participants seguiran cobrant aquesta renda bàsica, encara que una quantitat equivalent se'ls deduiria del cobrament de determinats beneficis socials.

Els 2.000 ciutadans participants en l'experiment han sigut elegits aleatòriament entre un grup objectiu de 175.000 persones d'entre 25 i 58 anys que van rebre el mes de novembre passat algun tipus de subsidi o pensió per desocupació per raons diferents d'una baixa temporal i que no cobraven prestació per atur.

LIMITACIONS

Notícies relacionades

La Seguretat Social finlandesa va precisar que els beneficiaris d'aquesta renda bàsica rebran el primer pagament de 560 euros el pròxim 9 de gener de manera automàtica i sense necessitat de contactar o sotmetre's a cap control. Iniciar el servei militar, començar a cobrar una pensió o mudar-se fora del país són alguns impediments per cobrar la prestació.

El 48% dels beneficiaris de la renda bàsica seran dones i el 52% homes. Un 30% té edats compreses entre els 25 i 34 anys, el 29% entre 35 i 44 anys, i el 41% entre 45 i 58 anys. Així mateix, la Seguretat Social finlandesa indica que durant els dos anys previstos de funcionament de l'experiment supervisarà la seva evolució a través de les dades registrades, motiu pel qual no sotmetrà a controls els participants per esbrinar la seva situació laboral. "Es deixarà en pau" els participants en l'estudi de població durant l'experiment. No se'ls preguntarà regularment per la seva situació laboral, que serà monitoritzada mitjançant les dades registrades.