EFECTE A L'IRPF

Atenció: Part dels diners de les clàusules terra paguen a Hisenda

Beneficiaris de la deducció per vivenda hauran de tornar una porció d'aquest avantatge fiscal

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alegria immediata, disgust en diferit. Una part del que el banc torni als que van pagar de més per les clàusules terra haurà d'anar directament a les arques d'Hisenda, adverteixen els assessors fiscals.

Aquest punt afecta els que tenen una vivenda habitual adquirida abans del 2013 i, per tant, es dedueixen el capital i interessos de la hipoteca destinats a pagar-la. Al rebre la devolució resultarà que en els exercicis corresponents es van beneficiar d'una deducció superior a la que els corresponia, afirma Jesús Sanmartín, president del Registre d'Economistes Assessors Fiscals (Reaf).

Per exemple, un any ens vam aplicar una deducció sobre 2.000 euros i ara resulta que ens en tornen 500. L'avantatge tributari va ser de 300 euros, però en realitat hauria d'haver sigut de 225. En aquest cas s'ha de rectificar la declaració que es va fer i tornar la quantitat que es va deduir de més. I així en tots els exercicis afectats. És impossible generalitzar perquè en cada cas dependrà de la quantitat que s'hagi deduït per la vivenda habitual. 

Una via per posar-se al dia consisteix a, una vegada obtinguda la sentència o pacte amb el banc, realitzar una declaració complementària per cada exercici afectat. L'altre camí és fer-ho en l'exercici en què es rep tota la devolució, explica Josep Maria Noguera, de l'Associació Professional de Tècnics Tributaris de Catalunya i Balears. El cert és que aquesta regularització podria canviar el resultat d'un o diversos exercicis afectats i no es descarta que l'Agència Tributària comuniqui un criteri d'aplicació ja que tot això pot afectar molts contribuents.

DECLARACIÓ RECTIFICATIVA

Notícies relacionades

Fins ara, Hisenda ha aplicat el criteri d'exigir una declaració rectificativa de l'IRPF de cada any no prescrit (els últims quatre, és a dir, des del 2013). En general no es tracta de grans quantitats, segons els experts. En tot cas, Hisenda pot revisar els exercicis no prescrits i exigir la devolució de les quantitats deduïdes en excés.

Aquesta problemàtica ja s'ha donat en la declaració de la renda del 2015declaració de la renda del 2015, que es va presentar durant l'última primavera, per als que van guanyar als tribunals o van tancar acords amb els bancs. L'Agència Tributària va afirmar que unes entitats ho van fer bé "i unes altres ho van fer malament" perquè podrien haver adequat les quotes hipotecàries, almenys les de l'últim exercici afectat, i facilitat la informació al client. Llavors, Hisenda va reclamar a les entitats financeres justificants sobre les devolucions portades a terme perquè els clients disposessin de la informació abans que el fisc els la reclamés.