EFECTES AL VELL CONTINENT

La zona euro es prepara per a una moneda única més feble i un deute més car

L'apreciació del dòlar servirà d'estímul a les exportacions europees

Els tipus d'interès del deute públic van començar a repuntar després de la victòria de Trump

Seu del Banc Central Europeu, a Frankfurt.

Seu del Banc Central Europeu, a Frankfurt. / ARNE DEDERT (EFE)

1
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

Les decisions de la Reserva Federal i la tendència a l’alça dels tipus d’interès del dòlar aniran arribant a la zona euro a cavall d’una ona expansiva que anuncia tipus més alts per al deute públic europeu així com una moneda única més feble. Els efectes es podrien resumir en l’expressió «una de freda i una de calenta».

Notícies relacionades

La pujada de tipus d’interès als Estats Units pot provocar com a primer efecte que el dòlar adquireixi més atractiu com a moneda de reserva i en conseqüència un augment del flux de capitals cap al país nord-americà que, de passada, contribuirà a revaloritzar el tipus de canvi del bitllet verd davant l’euro. La consegüent devaluació de l’euro pot ajudar a estimular les exportacions des dels països de la zona euro i a estimular l’economia del Vell Continent.

Tot i que el Banc Central Europeu (BCE) ha reafirmat aquest mes la seva intenció de mantenir i ampliar la seva política monetària expansiva, de baixos tipus d’interès, el cert és que des del triomf de Donald Trump en les eleccions del 8 de novembre els tipus d’interès del deute públic nord-americà i europeu s’han disparat. Encara que l’efecte s’ha anat corregint en les últimes setmanes, els experts anuncien un gir a l’alça dels bons a llarg termini