política monetària

Trump començarà el mandat amb una pujada de tipus

La Reserva Federal incrementa el preu del diner fins al 0,75% i preveu tres augments més més per al 2017

Yellen afirma que la mesura demostra la confiança en l'economia nord-americana

lpedragosa34306140 yellen160921195301

lpedragosa34306140 yellen160921195301 / KEVIN LAMARQUE

3
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

Donald Trump començarà el seu mandat amb una economia sanejada, elevades expectatives dels inversors i una pujada dels tipus d’interès com les que va reclamar durant la campanya. En la seva primera reunió des que el magnat va guanyar les eleccions, la Reserva Federal dels Estats Units va optar ahir per encarir lleugerament el preu del diner, un 0,25% fins a situar-lo en el 0,75%,  després de millorar la seva confiança en el rumb de la primera economia del planeta. La decisió era gairebé unànimement esperada pels mercats, de manera que no hauria de provocar gaires ensurts.

Aquesta és la primera pujada que es registra des de finals del 2015 i la segona des del 2006. Els tipus queden en una forquilla d’entre el 0,50% i el 0,75%, uns nivells encara molt baixos des d’un punt de vista històric. A més a més, ha previst tres pujades més de cara a l’any 2017, en comptes de les dues previstes anteriorment.

La decisió del banc central es va adoptar per unanimitat, sense cap dissensió per part dels seus membres. «Amb aquesta decisió, reconeixem la millora considerable que ha experimentat l’economia per a arribar als objectius de la plena ocupació i l’estabilitat dels preus», va dir la presidenta de la Fed, Janet Yellen, en una roda de premsa posterior a l’anunci. «És un vot de confiança en l’economia». El mes passat, la taxa d’atur va caure fins al 4,6% de la població activa, la xifra més baixa dels últims nou anys, i la inflació continua repuntant i acostant-se al 2% desitjat, al qual segons la Fed es podria arribar en dos anys. El tercer trimestre, el creixement va ser del 3,2%.

POLÍTICA FISCAL

El progrés de la inflació dependrà en part de les polítiques fiscals que adopti l’Administració Trump. El president electe ha promès posar en marxa un pla d’estímul amb baixades d’impostos i augment de la despesa pública en infraestructures, mesures que podrien accelerar les pressions inflacionistes i empènyer la Reserva Federal a moderar-les amb més pujades de tipus. «Hi ha una considerable incertesa sobre les polítiques que s’adoptaran i l’efecte que podrien tenir en l’economia», va dir Yellen, que no obstant va subratllar que més que estímuls, el que necessiten en aquests moments els Estats Units és augmentar la productivitat.

En qualsevol cas, la Fed ha revisat les seves previsions respecte del quadro que va presentar el mes de  setembre i ara preveu tres pujades graduals del preu del diner durant l’any 2017, una més que l’anticipada llavors, la qual cosa deixaria els tipus en l’1,4% a finals de l’any. També han augmentat lleugerament les projeccions respecte del creixement, que pujaria dues dècimes per quedar-se en el 2,1% el 2017. Aquesta xifra està molt lluny del 4% que ha promès Trump, i, encara que Yellen va dir que es va abordar el resultat de les eleccions, la Fed esperarà que el seu govern adopti mesures per calcular l’efecte que podrien tenir en l’economia.

Notícies relacionades

Els mercats nord-americans fa setmanes que acumulen guanys davant la perspectiva que Trump posi en marxa els estímuls anunciats i desmantelli moltes de les regulacions imposades per l’Administració Obama. Les petroleres estan encantades amb el planter d’aliats escollits pel magnat per formar part del seu gabinet i la banca confia que rebaixarà les pressions que els va imposar la reforma financera, aprovada amb la intenció d’evitar una nova crisi del sistema. Aquesta eufòria s’està reflectint en índexs com el Dow Jones, que està batent rècords i ja s’acosta als 20.000 punts. Yellen no es va voler pronunciar sobre «el valor del preu de les accions», però va assenyalar que no hi ha res que indiqui de moment que siguin reflex d’una bombolla.

EL DÒLAR

Amb aquesta lleugera pujada dels tipus, s’espera que el dòlar es continuï apreciant, en detriment de les exportacions nord-americanes. Pel que fa  a la butxaca del consumidor, els estalviadors es beneficiaran amb el temps per l’augment dels interessos dels dipòsits bancaris. Segons els experts, també s’haurien d’encarir lleugerament les hipoteques o els préstecs dels cotxes. «L’efecte en els interessos del mercat serà relativament petit», va dir la presidenta de la Reserva Federal.