POLÍTICA MONETÀRIA

Els mercats financers esperen del BCE noves mesures d'estímul per a l'economia

Els agents econòmics preveuen que es prolongui el programa de compra de deute públic i privat

El banc italià Monte dei Paschi demana més temps al Banc Central Europeu per a la seva recapitalització

1
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

Els mercats financers europeus han començat aquest dijous -festiu a Espanya- amb senyals de lleugeres pujades, a l'espera de conèixer a partir de les 14.00 hores les conclusions de la reunió de política monetària que el Banc Central Europeu (BCE) celebra a Frankfurt i del previsible anunci de noves mesures d'estímul per a l'economia de la zona euro. En general, els analistes esperen l'anunci d'una pròrroga del programa de compra de deute públic i privat del BCE més enllà del març del 2017 (quan estava previst que s'acabés) i, previsiblement, fins al setembre de l'any que ve.

En la seva primera reunió després de les eleccions dels EUA (que han desencadenat un augment dels tipus d'interès del deute públic a tot el món) i després del triomf del 'no' al ja dimitit primer ministre italià Matteo Renzi en el referèndum constitucional, l'organisme que presideix l'italià Mario Draghi celebra aquest dijous l'última reunió de l'any. Juntament amb l'anunci de noves mesures d'estímul, el BCE també podria començar a donar aquest dijous els primers avisos sobre la posterior retirada d'aquestes mesures per anar preparant els mercats financers davant un futur no gaire llunyà en què els tipus d'interès tornaran a pujar.

MONTE DEI PASCHI DI SIENA

La jornada també està marcada per la decisió del banc italià Monte dei Paschi di Siena (MPS) de sol·licitar al Banc Central Europeu (BCE) una pròrroga fins al 20 de gener per formalitzar l'ampliació de capital de 5.000 milions d'euros en què està immers. 

L'entitat ha al·legat la necessitat que, per prosseguir l'operació, s'ha de clarificar primer la situació política d'Itàlia, després de la dimissió de Matteo Renzi com a primer ministre. Itàlia viu moments d'incertesa política, després que Renzi hagi formalitzat la seva dimissió al capdavant del Govern.

TIPUS D'INTERÈS  ZERO

Notícies relacionades

De moment, s'espera que la reunió del BCE d'aquest dijous mantinguin el preu oficial dels diners en el 0%. Així, l'índex borsari espanyol Ibex 35 ha iniciat la sessió amb pujades al voltant del 0,50%. La resta de les places europees també han iniciat l'activitat amb lleugeres pujades.

En el mercat de divises, l'euro cotitza al voltant dels 1,079 dòlars d'ahir, mentre que en el mercat de matèries primeres, el barril de cru Brent per a entrega al febrer ha obert en 52,88 dòlars, una caiguda del 0,2% respecte al tancament de la vigília, encara que després ha recuperat fins a prop de 53,22 dòlars.