PLA PER REDUIR EL DÈFICIT

El Govern facilita que més de 2.000 ajuntaments ingressin més per l'IBI

Entra en vigor l'actualització dels valors cadastrals de 2.422 municipis per a l'any que ve

El BOE publica el reial decret llei amb mesures tributàries que inclou la pròrroga de l'impost del patrimoni

32183311 60-montoro

32183311 60-montoro / MIGUEL LORENZO

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les mesures tributàries del Govern amaguen altres possibles increments fiscals, com el que afecta l'impost de béns immobles (IBI), el principal instrument de finançament dels ajuntaments i ens locals. El butlletí oficial de l'Estat (BOE) publica aquest dissabte el reial decret llei amb mesures tributàries, entre les quals hi ha els coeficients d'actualització dels valors cadastrals, sobre els quals s'aplica aquest gravamen municipal.

Un total de 2.422 municipis, que suposen al voltant d'un de cada tres dels existents, inclosos en una ordre d'Hisenda del setembre van sol·licitar aquesta mesura, que ha d'incorporar-se en els pressupostos de l'Estat perquè pugui entrar en vigor. Davant la impossibilitat d'aprovar uns comptes públics abans del 31 de desembre, el Govern ha optat per la via del reial decret-llei. En cas contrari, els ajuntaments no podrien aprovar a temps les ordenances fiscals per al 2017.

L'actualització d'aquests valors, que solen situar-se en torn al 50% del preu de mercat de les vivendes, no té per què suposar directament un augment dels tipus de gravamen. Aquests estan dins d'uns límits que poden controlar els consistoris. Però el fet d'augmentar la base sobre els quals s'aplica el tribut suposa el seu increment, fora que l'ajuntament decideixi abaixar-los.

En tot cas, en el pla pressupostari provisional remès a Brussel·les pel Govern s'estableix a l'IBI l'obligatorietat d'"aplicar tipus de gravamen que garanteixin el manteniment de l'import global de la quota íntegra". Tampoc permet tipus de gravamen reduïts. En el document s'estimava un ament de la recaptació d'uns 24 milions d'euros.

DE BADALONA A TARRAGONA 

Notícies relacionades

Entre els municipis que han sol·licitat la revisió hi ha Badalona, Manresa, Martorell, Sant Boi de Llobregat, Vic, Banyoles, Lloret de Mar, Olot, Puigcerdà, Lleida, Tarragona, Salou i Vila-seca

En el mateix reial decret llei es prorroga per al 2017 de la vigència de l'impost de patrimoni, fet que suposa un baló d'oxigen per a les autonomies. Una de les més beneficiades és Catalunya, ja que recapta la meitat del total del gravamen. Per a l'exercici pròxim té previst obtenir 517 milions, segons el projecte de pressupostos per al 2017.