El rebut de la llum suma el seu setè mes de pujada

La factura mitjana experimenta un augment del 2% al novembre

Manteniment 8Un grup de treballadors preparen la substitució del filat delectricitat duna torre dalta tensió.

Manteniment 8Un grup de treballadors preparen la substitució del filat delectricitat duna torre dalta tensió. / ARXIU

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El rebut mitjà d'electricitat va experimentar una pujada del voltant del 2,3% al novembre. D'aquesta forma encadena el seu setè mes consecutiu a l'alça, segons les dades del simulador de factura de la llum de la Comissió dels Mercats i la Competència (CNMC). La pujada del novembre es produeix després de les registrades a l'octubre (+7,3%), el setembre (+1,5%), l'agost (+0,9%), el juny (+1,5%) i el juliol (+8,3%), que sumen un increment superior al 20%.

La factura d'una família mitjana, amb una potència contractada de 4 quilowatts (kw) i un consum de 250 kw va pujar al novembre a més de 58 euros, per sobre dels 57,02 del mes anterior. Això suposa un increment del 2,33%. De la quantitat total, 13,78 euros corresponen a la part fixa (potència contractada) i 30,67 al consum. L'evolució confirma els presagis dels mesos precedents, que ja van provocar l'alarma de les organitzacions de consumidors. 

El maig passat, la factura va frenar la tendència baixista iniciada amb l'any. Això va significar un descens del 19% fins a l'abril. El nou increment té a veure amb la necessitat d'importació de França en els últims dos mesos, on hi ha diverses centrals nuclears parades per portar a terme controls de seguretat, que ha elevat la contribució de la nuclear i el carbó a la generació (representen el 18,5% i el 21,8% del total, respectivament).

UNA CAIGUDA DEL 12,5% EN L'ACUMULAT DE L'ANY

Notícies relacionades

Aquests increments en els últims mesos no impedeixen que, en l'acumulat dels onze primers mesos de l'any, el consumidor mitjà hagi vist alleujat el cost de la seva factura de la llum. Fins al novembre, ha pagat 676,91 euros, el 12,5% menys que en el mateix període del 2015.

Aquest descens en l'acumulat anual es deu principalment als baixos preus de l'electricitat que es van registrar en el mercat majorista, conegut com a 'pool', en la primera part de l'any, especialment en els dos primers mesos, a causa d'un augment de la presència de l'eòlica i la hidràulica, gràcies als temporals de pluja i vent.