tendència a la paritat a curt termini

El dòlar i l'euro protagonitzen l'inici d'una nova guerra de divises

La situació política dels EUA i la UE anima a una revalorització del bitllet verd a curt termini i la recuperació de la moneda única el 2017

Euros i dòlars a les mans.

Euros i dòlars a les mans. / ARXIU / AFP

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

L'euro i el dòlar protagonitzaran en les pròximes setmanes una verdadera guerra de divises. És el que preveuen els analistes del mercat davant els alts i baixos en les cotitzacions registrats des del triomf de Donald Trump en les eleccions dels Estats Units. El dòlar ha avançat amb titubejos cap a la paritat, animat per les bones dades econòmiques dels EUA i les perspectives d'una política monetària favorable. El Banc Central Europeu (BCE) va establir a finals de la setmana passada un tipus de canvi de referència de l'euro d'1,0592 dòlars, i els experts auguren que la paritat podria aconseguir-se a curt termini en un context de guerra de divises i encreuaments especulatius.

Els mercats descompten que la Reserva Federal (Fed) apujarà els tipus d'interès al desembre, la segona pujada des de l'esclat de la crisi financera, i que, lògicament, el bitllet verd se'n veurà beneficiat. Els experts de Deutsche Bank ja han avançat en les seves previsions setmanals que la revalorització del dòlar es mantindrà i que s'aconseguirà la paritat tècnica a principis del 2017 com a molt. La coincidència dels especialistes en el mercat amb aquesta previsió sembla gairebé total, però les advertències sobre un horitzó a mitjà termini diferent també apareixen.

GAIREBÉ PARITAT 

La gairebé paritat entre el dòlar i l'euro actual es veurà alterada els pròxims mesos. És el que pensen bona part dels analistes i corroboren els vaivens que reflecteixen els mercats de divises internacionals, en el que ja es defineix com el preludi d'una guerra especulativa de més calat. Rafael Alonso, analista de Bankinter, dibuixa un futur immediat de revalorització del dòlar amb una depreciació posterior pel dèficit més alt que comportaran les 'mesures Trump', un conjunt d'estímuls fiscals orientats a fomentar el creixement i una lògica acceleració de la inflació.

PREVISIÓ A MITJÀ TERMINI

Els mercats han corroborat des de les eleccions nord-americanes la tendència alcista del dòlar, que es pot marcar fins a principis de l'any que ve, moment en què després d'una possible pujada de tipus d'interès que incentiven la compra de dòlars, hi haurà una modificació de la situació. "El tipus de canvi podria experientar un canvi de tendència a mitjans de l'any 2017 i començar a depreciar-se. Encara que sigui francament difícil preveure quan arribarà aquest punt d'inflexió, ja que no es coneixen les dates en què el nou Govern pot aprovar les seves noves polítiques pressupostàries, creiem que el dòlar hauria de debilitar-se en el mitjà termini", explica Alonso.

POLÍTICA ECONÒMICA

Les decisions de política econòmica dels EUA tindran un impacte clar en la cotització del dòlar en els mercats internacionals. Les inversions en infraestructures, juntament amb una rebaixa en l'impost de societats fins al 15% i del marginal màxim de l'impost de la renda, des del 39,6% fins al 33%, haurien de tenir influència en la inflació. Les mesures de suport a la repatriació de capitals també potencien aquest efecte inflacionista. 

INCERTESES A EUROPA

Notícies relacionades

L'evolució del dòlar dependrà a curt termini també del que passi a Europa. Adam Cole, estrateg de divises del banc canadenc d'inversió RBC Capital, va afirmar en una reunió amb periodistes a Londres aquesta setmana que el referèndum italià del 4 de desembre i les eleccions a França previstes per al primer semestre del 2017 poden capgirar la situació actual, modificar les previsions de la majoria dels analistes i enfonsar la cotització de l'euro. Encara que opina que seria lògic mantenir una certa paritat, l'expert abona el panorama d'una guerra de divises al considerar possible que el dòlar pugui arribar als 0,80 euros l'any que ve.

REPTES POLÍTICS

Per a HSBC, la tendència alcista mostrada pel dòlar canviarà en el mitjà termini. HSBC preveu que, després de tocar els 1,05 dòlars al final d'aquest any, la moneda europea podria repuntar durant l'any que ve. "Els reptes polítics a Europa no són nous i, des de la seva creació, hi ha hagut freqüents discussions sobre la imminent ruptura de l'euro. Amb el temps, la percepció de risc polític a Europa girarà cap a altres regions", asseguren en el seu últim informe.