JURISPRUDÈNCIA INESPERADA

EL TSJM declara exempta de tributar per IRPF una prestació de maternitat

La sentència obre la via a reclamar la devolució del que s'ha pagat de més a tots els contribuents durant els últims anys

1
Es llegeix en minuts

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha dictaminat que Hisenda torni la tributació per IRPF d'una prestació per maternitat que, segons la resolució, ha de quedar exempta d'aquesta obligació impositiva. En una sentència del mes de juliol, la sala contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha dictaminat a favor d'una contribuent que va sol·licitar la devolució dels 3.135 euros que va pagar en concepte d'IRPF al rebre una prestació per maternitat d'11.679 euros.

La sentència del TSJM contradiu la postura del Tribunal Economicoadministratiu Regional (TEAR) de Madrid que va desestimar tornar els diners al contribuent per entendre que les rendes estaven subjectes a IRPF com a "rendiment del treball".

Pel TEAR, la prestació que percep la contribuent no està inclosa en les exempcions contemplades per llei (naixement, part o adopció múltiple, adopció fills a càrrec i orfandat i les prestacions públiques per maternitat percebudes de les comunitats autònomes o entitats locals) i, per tant, queda subjecta a tributar.

Notícies relacionades

El TSJM entén que la prestació per maternitat percebuda per la contribuent ha d'estar "forçosament inclosa" en l'article 7 de la llei i, per tant, exempta. El Tribunal Superior de Justícia de Madrid considera que l'article 7 de la llei reconeix el benefici tributari "amb caràcter general i amplia el benefici fiscal a les prestacions que tinguin procedència d'altres ens públics, ja siguin locals o autonòmics".

La sentència entén que la interpretació que fa l'Agència Tributària de la regulació legal "no és encertada", i per això anul·la la resolució del TEAR "per no estar conforme a dret" i declara que la contribuent té dret a la rectificació d'autoliquidació d'IRPF de l'exercici 2009 i percebre els 3.135 euros, amb els seus corresponents interessos legals. Contra aquesta sentència no es pot interposar recurs de cassació i, per tant, no establiria jurisprudència, al no arribar al Tribunal Suprem.