NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA

CCOO i UGT demanen que els salaris pugin entre l'1,8% i el 3% per ajudar l'economia

Els sindicats porten la seva proposta a la patronal amb l'objectiu de crear ocupació i augmentar el consum

icoy36310298 iglesias toxo161116203451

icoy36310298 iglesias toxo161116203451 / Kiko Huesca

1
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

Els salaris haurien de pujar el 2017 entre l’1,8% i el 3% perquè els ciutadans recuperin el poder de compra i consumeixin més, perquè això reactivarà el creixement de l’economia que, al seu torn, permetrà crear ocupació. Aquesta és la proposta que ahir a la tarda van presentar els representants de CCOO i UGT als de les patronals CEOE i CEPIME en la tercera reunió per renovar l’acord de negociació col·lectiva que caduca l’any que ve.

  

 Les dues centrals sindicals, que han aconseguit una postura única després d’una setmana de debat, consideren que la millora dels salaris és «imprescindible» per reduir les desigualtats i la pobresa i per repartir «de manera més justa» els fruits del creixement del producte interior brut (PIB).

    

S’ha fixat una proposta mínima de l’1,8% perquè la previsió d’inflació amb què treballa el Govern és de l’1,3% i es preveu un augment de la productivitat de l’1,6%, de manera que els salaris «han de guanyar poder adquisitiu», va recordar ahir el secretari general d’UGT, Josep Maria Álvarez.

D’ACORD AMB EL CREIXEMENT

La proposta màxima del 3% s’ha de posar  en relació amb la previsió de creixement de l’economia l’any que ve, que el Govern va situar divendres passat en el 2,5% i que experts de Funcas van col·locar en una forquilla d’entre el 2,1 i el 2,6%.

    

Un dels objectius d’apujar els salaris dins d’aquests percentatges és iniciar un canvi en el model de creixement que en els anys de la crisi ha estat basat en la reducció dels costos laborals unitaris. Segons els sindicats, aquests van caure a Espanya el 6,3%, mentre que en la mitjana de l’eurozona van augmentar 4,8 punts. Les dades amb què treballen CCOO i UGT sobre aquesta qüestió són que en els últims cinc anys, la remuneració dels assalariats ha caigut en 31.000 milions d’euros, mentre que les rendes empresarials han augmentat en 7.100 milions d’euros.

Notícies relacionades

    

Els sindicats encara no han rebut una convocatòria formal per a la reunió amb Mariano Rajoy anunciada per d’aquí una setmana, segons va dir el líder de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, després de reunir-se amb el líder de Podem, Pablo Iglesias. En aquella cita, Iglesias va donar el suport de la seva formació als sindicats en cas que vulguin convocar una vaga general, encara que ara «no és temps de vagues» va matisar Toxo.