El Govern ofereix més despesa social als sindicats sense apujar l'IRPF

UGT i CCOO valoren recuperar el diàleg social però insisteixen a augmentar tributs a les rendes altes

El projecte de comptes per al 2107 destinarà uns 1.000 milions més per a sanitat, educació o serveis socials

lpedragosa36284294 junqueras161114192048

lpedragosa36284294 junqueras161114192048

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern no té intenció, almenys ara com ara, d’apujar l’IRPF a les rendes altes i augmentar els impostos de successions i de patrimoni, com exigeixen els sindicats. Després de reunir-se amb els líders d’UGT i CCOO a Catalunya, Camil Ros i Joan Carles Gallego, el vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, va insistir en el pla de suprimir la deducció incrementada (1,5%) per vivenda habitual a  250.000 persones que guanyen més de 30.000 euros a l’any i altres mesures tributàries que no inclouen cap de les propostes realitzades pels sindicats.

    

Encara que valoren que es recuperi el diàleg social per als pressupostos del 2017 «per primera vegada en anys», les centrals mantenen les mobilitzacions per uns comptes més socials per dissabte.

  

Uns comptes que es poden aprovar cap al febrer

L’objectiu és que el Parlament els aprovi com a màxim a principis de febrer. Així, els comptes del 2015 –prorrogats tot el 2016—seguirien en vigor dos mesos més. Tot s’endarrerirà si el PP i Ciutadans impugnen els comptes.

  El secretari d’Economia, Pere Aragonès, després de la reunió, va assegurar que l’Executiu català coincideix amb els sindicats en el diagnòstic que han augmentat les desigualtats i la pobresa. 

  

 Al seu torn va afirmar que l’increment en la dotació per a despesa social serà «superior» a la prevista en el projecte de la primavera passada, que finalment no es va aprovar, i que va ser de 874 milions. Aragonès no va voler anticipar xifres, però els sindicats donen per fet que l’alça seria d’uns 1.000 milions d’euros, que també veuen insuficient.

RENDA GARANTIDA

Dins d’aquest apartat hi ha la renda mínima d’inserció, la dotació de la qual augmentarà, i serà la gènesi per a la futura renda garantida de ciutadania, va explicar el representant del Govern. «Si hi incloguessin alguna partida d’aquesta mena significaria que alguna cosa han escoltat», va destacar Camil Ros.

  

 Aragonès, que no va descartar que aquesta prestació s’acabi aprovant el 2017, ho va condicionar a la ponència al Parlament en què s’estudia i la «disponibilitat pressupostària». En aquest sentit, el secretari d’Economia va insistir que «tot el que s’inclogui en el pressupost s’ha de poder pagar».

    

Gallego, per la seva part, va sentenciar que «o hi ha un compromís clar d’augmentar l’esforç fiscal» de les rendes altes «o hi haurà dificultat de poder abordar els reptes socials». Per a les centrals, les prioritats són combatre la pobresa, consolidar el creixement, amb polítiques industrials i de reindustrialització; i revertir les retallades salarials i de condicions laborals dels treballadors públics. És per això que es requereix augmentar els ingressos públics, asseguren.

Notícies relacionades

    

Aragonès va explicar que «actualment, el nivell de pressió fiscal a Catalunya és correcte, encara que tot és millorable». I va recordar que els tipus d’IRPF «són dels més alts de l’Estat».