ELS COMPTES PÚBLICS

Els sindicats reclamen a la Generalitat apujar l'IRPF als que guanyen més de 60.000 euros a l'any

Una plataforma de més de 50 entitats crida a la mobilització el dia 19 per uns Pressupostos socials

36160708 601

36160708 601 / Ruben Moreno Garcia

3
Es llegeix en minuts
ANTONI FUENTES / BARCELONA

El projecte de Pressupostos de la Generalitat per al 2017 que ultima el Govern ja té una esmena a la totalitat, encara que procedeix de fora del Parlament de Catalunya. Una aliança de més de 50 entitats socials, polítiques i sindicals reclamen al vicepresident Oriol Junqueras uns "pressupostos socials" amb mesures per augmentar la pressió fiscal sobre les rendes altes amb el fi de disposar de més recursos econòmics. La plataforma social, que busca adhesions a través d'una web, explicarà les seves reivindicacions a Junqueras en una reunió prevista per dilluns i les portarà al carrer en una manifestació a Barcelona convocada per al dia 19 de novembremanifestació.  

Una de les mesures que les entitats han reclamat al Govern de Junts pel Sí és una pujada de la part autonòmica de l'impost sobre la renda (IRPF) per als que cobren més de 60.000 euros bruts "fixant trams" a partir d'aquest nivell d'ingressos anuals encaminats a augmentar la "progressivitat" de l'impost.

IMPOST DE SUCCESSIONS

Al mateix temps, les entitats plantegen altres mesures amb el mateix objectiu de gravar més les rendes considerades com a altes com recuperar l'impost de successions, reduir el mínim exempt de l'impost del patrimoni, crear un gravamen per als pisos buits i dotar l'Agència Tributària de Catalunya de més recursos per lluitar contra el frau fiscal. Així mateix, proposen fer marxa enrere en el marc fiscal més avantatjós que es va aprovar per al sector del joc mitjançant la derogació dels avantatges fiscals per als casinos i altres activitats vinculades i crear noves figures impositives relacionades amb el medi ambient. 

Amb la finalitat d'alliberar més recursos als Pressupostos, les entitats també plantegen al Govern l'inici d'una renegociació del deute de la Generalitat amb la banca per disminuir els interessos fins a situar-los en els nivells dels tipus del Banc Central Europeu.

Amb els recursos ja disponibles i amb l'augment de la recaptació de les mesures proposades, l'aliança d'entitats socials planteja uns pressupostos amb "un verdader canvi de rumb que trenqui amb el passat i que doni per tancades les polítiques d'austeritat". Per vèncer les resistències a l'augment d'impostos per a rendes altes, recorden al Govern que la pressió fiscal a Catalunya és del 31,8%, inferior a la mitjana d'Espanya (32,4%) i de la Unió Europea (39,1%), i per això consideren que "hi ha camí per recórrer tenint present que la baixada d'impostos ha beneficiat els més rics".      

"Els Pressupostos del 2017  "Els Pressupostos del 2017 han de ser clarament socials", indica Joan Carles Gallego 

"Els pressupostos del 2017 no poden ser continuistes, han de ser clarament socials", va indicar Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO de Catalunya, una de les entitats de la plataforma, durant la presentació de les mobilitzacions. "Necessitem Pressupostos amb polítiques fiscals que siguin suficients i que aprofitin tot el marc competencial per tenir una base fiscal més forta. Ara es pot fer si hi ha voluntat política", va afegir. 

Pel secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, "els pressupostos han de ser de recuperació econòmica", i per això és necessari plantejar "una nova fiscalitat molt més progressiva".   

"És necessària una nova fiscalitat "És necessària una nova fiscalitat molt més progressiva", destaca Camil Ros

Les prioritats dels comptes de la Generalitat per a l'any que ve han de ser, segons les entitats socials, el compliment de la resolució del Parlament per fer front a la situació d'emergència social, posar en marxa la renda garantida de ciutadania, començar a revertir les tisorades en educació, salut, protecció social i vivenda i una aposta més decidida per impulsar la creació d'ocupació de qualitat. L'aliança social recorda que la despesa social de la Generalitat ha caigut en 3.600 milions del 2010 al 2015.

MÉS FONS PER A OCUPACIÓ I INDÚSTRIA

Notícies relacionades

En l'apartat de polítiques d'ocupació, els sindicats i els seus aliats reclamen al departament de Treball que aporti més fons propis al Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) per reduir un nivell d'atur encara molt alt. En l'àmbit industrial, exigeixen que el pacte que s'està negociant tingui partides econòmiques en els Pressupostos després d'una retallada en els fons destinats a política industrial des dels 163 milions del 2010 a 32,5 milions en les previsions del 2016. 

Las reivindicacions sobre els Pressupostos de la Generalitat coincideixen amb un repunt de la tensió per les dificultats manifestades pel Govern per complir el compromís d'abonar un 20% de la paga extra dels treballadors públics suprimida el 2012. Els sindicats reclamen la recuperació de la plantilla mitjançant oferta d'ocupació pública que permeti reduir el percentatge d'interins a un 5%.