judici a valència

Olivas i Cotino neguen que pactessin per enganyar Hisenda

El fiscal acusa l'expresident de Bancaixa i l'empresari de falsedat documental en la declaració fiscal

abertran35948009 val ncia 18 10 2016  pol tica  tribunales  el expresidente d161018101646

abertran35948009 val ncia 18 10 2016 pol tica tribunales el expresidente d161018101646 / MIGUEL LORENZO

3
Es llegeix en minuts
NACHO HERRERO / VALÈNCIA

Quatre correus electrònics i un informe tècnic firmat per ordre seva per la seva dona cinc anys més tard de la seva realització. Aquests van ser els arguments amb què José Luis Olivas, expresident de Bancaixa i exconseller d’Iberdrola, va defensar des del banc dels acusats del Jutjat Penal número 6 de València la seva innocència en la causa oberta contra ell i l’empresari Vicente Cotino per frau fiscal i falsedat documental en una operació en què van participar la caixa d’estalvis, l’elèctrica i per la qual va cobrar una comissió de mig milió.

Els fets es remunten a l’any 2008 i van culminar amb l’execució per part d’Endesa del seu dret d’adquisició preferent davant una oferta d’Iberdrola per comprar el 45% de la societat Parques Eólicos Valencianes, de la qual ja era accionista majoritari. Es va tractar d’una venda conjunta de Bancaixa, que en tenia el 20%, i de Cotino, que en tenia l’altre 25% i va ser qui va pagar a Olivas per les seves qüestionades gestions per tirar endavant l’operació.

Segons el fiscal, que demana provisionalment per a ells tres anys de presó i més de 200.000 euros de multa, Olivas, expresident també de la Generalitat Valenciana amb el Partit Popular, i Cotino, nebot de Juan Cotino, expresident de les Corts, es van inventar aquesta intermediació i l’empresari, a més a més, es va desgravar la factura. Segons els dos acusats, Cotino va demanar a Olivas que l’ajudés a vendre la seva part i li va prometre verbalment una comissió de mig milió d’euros si la seva plusvàlua era d’almenys 39 milions. Així va ser i per això li va pagar, van coincidir.

Olivas va accedir a l’encàrrec, segons va dir, perquè, a més a més, podia ajudar Bancaixa, de la qual era president, que també volia vendre la seva part, i Iberdrola, de la qual era conseller i que estava interessada a tenir un parc eòlic al País Valencià. De fet, va xifrar en una mica més d’un milió d’euros l’estalvi que va tenir Bancaixa per no haver de contractar un intermediari per ajudar-lo en l’operació. «Defensava els interessos de Bancaixa i del senyor Cotino i també els d’Iberdrola, que volia tenir un parc eòlic», va assenyalar Olivas, que va insistir que no hi havia cap incompatibilitat pel fet de no tenir relació laboral ni amb la caixa d’estalvis ni amb l’empresa energètica.

UN INFORME QÜESTIONAT / Olivas i la seva defensa van sostenir, recolzats en quatre correus electrònics entre alguns dels participants en l’operació, que, a més a més de posar en contacte totes les parts, la seva intervenció va ser decisiva per fixar el preu final. «No és un correu en què em reporten, en aquest correu em diuen que és un punt de no retorn i que o intervinc o ja no dóna més de si i gràcies a la meva intervenció es tanca l’operació», va explicar.

Notícies relacionades

Més problemes li va portar l’informe tècnic que va entregar al seu dia a Hisenda per justificar la seva feina. Preguntat pel fet que el firmés la seva dona, que comparteix amb ell l’empresa d’assessoria, però és farmacèutica, es va limitar a dir que va ser «perquè l’hi vaig ordenar» i que ho va fer perquè ho va considerar «apropiat». Tot va quedar encara més confús quan ella va dir que el va firmar el 2013, cinc anys després de la seva suposada confecció.

L’advocat de Vicente Cotino es va aferrar al fet que el Grupo Sedesa va pagar prop de 10 milions d’euros en impostos per la plusvàlua de l’operació i que l’estalvi de presentar la factura era de 150.000 euros i va donar peu al seu client a negar qualsevol engany. «Pensar que un grup com el nostre ho faria pagant el que pagàvem no té cap sentit», va apuntar l’empresari.