Audiència Nacional

Anticorrupció demana 27 anys de presó per al president de Fórum Filatélico

El fiscal demana penes de presó per a 29 responsables de l'entitat

La societat havia captat 3.200 milions d'euros amb inversions filatèliques

Manifestació d’afectats d’Afinsa i Fórum Filatélico, a Madrid, el 2006.

Manifestació d’afectats d’Afinsa i Fórum Filatélico, a Madrid, el 2006. / ARXIU / AGUSTÍN CATALÁN

1
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

La Fiscalia Anticorrupció sol·licita 27 anys de presó per a Francisco Briones, màxim responsable de Fórum Filatélico quan l’entitat va ser intervinguda el 9 de maig del 2006, al destapar-se que els interessos que abonava a través de contractes d’inversió filatèlica procedien en realitat de les inversions que aportaven altres clients. 

    L’escrit d’acusació presentat a l’Audiència Nacional atribueix a Briones els delictes d’estafa, insolvència punible, falsejament de comptes anuals i blanqueig de capitals.

    Anticorrupció també acusa 29 persones més: els cinc membres del consell d’administració de l’entitat, el seu director general, el seu assessor jurídic, els seus auditors externs i persones vinculades a la seva xarxa de proveïdors o a operacions de blanqueig realitzades per la societat, amb la part dels ingressos que no es destinaven a abonar els interessos pactats. Segueix en recerca i captura un dels màxims responsables de la xarxa de proveïdors que controlava els circuits financers a través dels quals es van desviar a l’estranger els diners.

    El ministeri públic sosté que Fórum Filatélico va realitzar durant anys una captació massiva de fons al llarg del tot el territori nacional mitjançant uns contractes d’inversió filatèlica que oferien rendibilitats superiors a les de les entitats bancàries. Assegurava que aquells interessos eren possibles gràcies a la revalorització dels segells que assignava als contractes. En realitat els pagava amb les aportacions de nous clients dins d’una estructura piramidal que obligava a captar nous inversors permanentment.

Notícies relacionades

GAIREBÉ 400.000 CONTRACTES / Quan va ser intervingut, Fórum Filatélico havia aconseguit captar més de 3.200 milions d’euros procedents de 269.000 inversors a través de 393.000 contractes. La companyia no comptava amb patrimoni per fer front a la devolució d’aquestes aportacions, ja que el seu principal actiu era la filatèlia, que valorava lliurement i n’anava incrementant el valor trimestralment. 

    Als catàlegs filatèlics, el seu valor era 11 vegades menor del que declarava, i en el mercat real, «molt menys, si no nul».