PROCÉS A L'AUDIÈNCIA NACIONAL

Els exconsellers afirmen que les targetes 'black' eren de lliure disposició

L'exsecretari d'Estat d'Hisenda Estanislao Rodríguez-Ponga assegura que no havia d'entregar factures

 

  / EFE / JUAN CARLOS HIDALGO

2
Es llegeix en minuts

Els exconsellers que ja han declarat en el judici per les targetes 'black' han coincidit a assegurar que les despeses que carregaven a les vises eren "de lliure disposició", i per això també les van utilitzar per a compres personals. L'exconseller de Caja Madrid i exsecretari d'Estat d'Hisenda Estanislao Rodríguez-Ponga ha assegurat que va carregar a la targeta 'black' que se li va atorgar quan va arribar a l'entitat despeses personals com les efectuades en restaurants perquè era part de la seva retribució i els diners eren de lliure disposició.

Durant la seva declaració en la sessió del judici que se celebra a l'Audiència Nacional pel presumpte ús irregular d'aquestes targetes, Rodríguez-Ponga ha recalcat que la seva l'hi va donar en mà l'exsecretari del consell d'administració de Caja Madrid Enrique de la Torre, que li va comunicar que tenia un límit de 2.000 euros al mes (el 2008 i el 2009 el límit es va duplicar a 4.000 euros) i de 25.000 euros a l'any, entès com a "despeses de representació" que es pagaven a través de la targeta.

Igual que van declarar ahir altres acusats com Ildefonso Sánchez Barcoj José Antonio Moral SantínRodríguez-Ponga ha assegurat, a preguntes del fiscal Anticorrupció Alejandro Luzón, que l'hi van comunicar que no havia d'entregar factures de les compres fetes amb la Visa perquè les quantitats assignades eren de lliure disposició.

DESGLOSSAMENT DE DESPESES

Gairebé la totalitat de les preguntes fetes pel fiscal s'han centrat en la quantitat que se li atorgava així com en el desglossament de les despeses que presumptament va carregar amb la seva targeta i que s'inclouen en un document que Bankia va entregar com a prova pericial a la causa, si bé l'exsecretari d'Estat d'Hisenda s'ha limitat a guardar silenci i a negar les compres que se li atribueixen.

Encara més, ha dit que no reconeix la llista Excel ja que no l'entén com un extracte de l'ús del plàstic. "No hi ha membret, no té el nom ni el domicili ni el NIF de l'emissor, tampoc el nom de destinatari; és un document anònim que el pot haver fet qualsevol i no compleix els requisits", ha respost.

"No sé si no l'admet o és que jurídicament no tenen valor per a vostè", li ha insistit el fiscal Anticorrupció, Alejandro Luzón, davant la resposta de la presidenta del tribunal, Ángela Murillo, que ha intervingut per apuntalar que l'acusat directament no admet aquest document segons el qual va gastar 255.372,51 euros. 

LÍMIT ANUAL

L'exconseller de Caja Madrid en representació del PSOE Antonio Romero Lázaro ha explicat avui a l'Audiència Nacional que la seva targeta opaca era "una clara compensació per evitar-nos anticipar les despeses" de representació i que li va ser entregada amb la consigna de "no et passis ni sobrepassis".

Romero Lázaro, que només ha respost a les qüestions del fiscal Alejandro Luzón i de la seva pròpia defensa, ha reiterat que la targeta era "de lliure disposició" encara que els càrrecs estaven vinculats al límit anual, i que així l'hivan anar comunicant els diferents consells d'administració de la caixa "durant anys".

Qüestionat pel Ministeri Fiscal sobre la naturalesa de les despeses, l'exconseller ha explicat que l'activitat de representació que va desenvolupar "no només la desenvolupava de dilluns a divendres sinó també els caps de setmana", i ha justificat que entre els 252.100 euros que se li imputen hi hagi càrrecs en festes i altres centres d'oci.

Notícies relacionades