REFORMULACIÓ D'UN TRIBUT

L'impost sobre grans superfícies gravarà centres comercials

El cens d'establiments subjectes al tribut pujarà de 106 a 187 en la llei d'acompanyament

El gravamen es reconverteix en verd i gravarà en funció dels vehicles que utilitzin els pàrquings

illa

illa

3
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / BARCELONA

El Govern inclourà els centres comercials, els garden centers, els concessionaris de vehicles i les botigues de mobles, que actualment estan exempts de gravamen, en la reformulació de l’impost sobre els grans establiments comercials (IGSC) que s’incorporarà a la llei d’acompanyament dels Pressupostos de la Generalitat per al 2017, segons ha explicat a EL PERIÓDICO la directora general de Tributs i Joc, Marta Espasa.

    També els súpers i els establiments de més de 1.300 metres quadrats ubicats fora de la trama urbana, que amb la normativa actual tampoc tributen per aquest impost, hauran de pagar-lo i, un cop entri en vigor, en funció del nombre de vehicles que utilitzin els pàrquings dels grans comerços i no segons la superfície de l’establiment com fins ara.

    Lluny de reduir l’àmbit d’establiments que hauran de tributar per l’impost, recorregut en diverses ocasions per la patronal de la gran distribució, Anged, aquest augmentarà. El cens de contribuents del tribut s’elevarà a 187, a l’incloure establiments que en l’actualitat estan exempts, enfront dels 106 actuals. Amb tot, el volum de recaptació es mantindrà al voltant de 15 milions d’euros. Malgrat tractar-se d’una suma bastant reduïda, el Govern català vol utilitzar el màxim possible els tributs propis a pesar de l’estret marge que ofereix el marc de l’actual normativa de finançament autonòmic.

DIRECTRIUS DE BRUSSEL·LES / Amb aquest canvi, la Generalitat pretén complir les directrius de Brussel·les i reconvertir l’impost, creat el 2000, en un gravamen de caràcter mediambiental. Avui es calcula en funció de la superfície, quan són establiments de més de 2.500 metres quadrats, a raó de 17 euros per metre quadrat.

    En l’actualitat, l’impost està subjecte a un procediment d’investigació per part de la Comissió Europea, la primera fase dels processos per possibles ajudes d’Estat. De totes maneres el tràmit està suspès a l’espera del que determini el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre una qüestió prejudicial que li va plantejar el Tribunal Suprem espanyol davant un recurs d’Anged, explica Espasa.

    «L’objectiu no és incrementar la recaptació sinó dissenyar un impost mediambiental», explica la directora general. De fet, tot i que augmenta el cens de contribuents, al tributar en funció del nombre de vehicles a l’estacionament del centre, és possible que als grans establiments urbans com El Corte Inglés o la Fnac, el gravamen disminueixi, però, en canvi, proporcioni més ingressos a través dels establiments de més de 1.300 metres quadrats ubicats fora de les trames urbanes, com Ikea o súpers de Mercadona o Eroski, que ara no han de pagar l’impost i hauran de fer-ho. El gravamen es va crear l’any 2000 i va començar a aplicar-se l’any següent. Ja en aquella ocasió, l’Anged el va recórrer davant la Comissió, però aquesta va acabar arxivant el tema. Des d’aleshores, acumula fins a quatre denúncies d’aquesta organització, a més d’una impugnació davant el Tribunal Constitucional per part del Govern central que el 2012 aquest va rebutjar. 

Notícies relacionades

    La setmana passada, el secretari d’Estat de Comerç, Jaime García Legaz, va assegurar durant unes jornades organitzades per Anged que Brussel·les estudia exigir a Catalunya que cobri el gravamen a tots els comerços per compensar el que interpreta com una ajuda d’Estat indirecta de la qual s’haurien beneficiat els petits establiments enfront dels grans.   

    Des del Govern català asseguren que el procediment no està obert formalment, sinó en el seu estadi inicial i, a més es troba paralitzat a l’espera del TJUE que, al seu torn, ha sol·licitat un informe a la Generalitat. «Mantenim molta relació amb Brussel·les», s’indica.