SALUT DELS TREBALLADORS

Riscos laborals sota sospita

UGT denuncia Applus+Idiada davant la inspecció de Treball per deficiències en algunes proves de vehicles

La companyia afirma que lidera grups de treball internacionals de millores en salut laboral

2
Es llegeix en minuts
ANTONI FUENTES / BARCELONA

Una de les claus per lluitar contra els accidents de treball a Catalunya és el número 263. És la xifra d’empreses reincidents que registren una elevada sinistralitat en els últims anys i que centraran la tasca de la inspecció de Treball en els pròxims mesos. Malgrat que suposen únicament el 0,1% de les companyies existents a la comunitat, concentren el 14,8% dels accidents laborals. Els seus 140.000 empleats van patir fins a 12.000 sinistres el 2015.

En les últimes hores, els sindicats apunten a una nova empresa a la qual atribueixen un repunt de la sinistralitat. El comitè d’empresa d’Applus+ Idiada ha presentat aquesta setmana fins a una vintena de denúncies davant la inspecció de Treball, entre les quals predominen les relacionades amb la seguretat laboral. La companyia s’ha convertit en els últims anys en un referent mundial en les homologacions i verificacions de vehiclesi és per això que disposa d’un circuit i altres instal·lacions de proves a l’Albornar, al municipi de Santa Oliva (Baix Penedès). 

«Tenim un llarg historial de problemes als quals la companyia no busca solucions malgrat les nostres peticions, de manera que finalment hem hagut de recórrer a les denúncies per intentar que ens escoltin», assegura un dirigent del comitè, del sindicat UGT. El precedent més greu va tenir lloc en un accident en què van morir dos pilots el 2006.

Sorpresa de l’empresa

Un portaveu de la direcció de la companyia va indicar que respecten totes les opinions, però al mateix temps es va mostrar sorprès davant «denúncies d’aquesta mena quan la nostra empresa manté un diàleg constant i obert amb els representants dels treballadors en aquesta matèria i implementa millores i inversions de forma continuada. La seguretat i la salut laboral dels treballadors són essencials –va afegir– i formen part dels nostres principis fonamentals. Liderem grups de treball a nivell internacional en el nostre sector que es dediquen a la definició i l’aplicació de millores constants en l’àmbit de la seguretat».

Una de les últimes investigacions portades a terme per la inspecció de Treball correspon a una acta amb data de maig d’aquest any en què s’ordena a la direcció de la firma portar a terme una sèrie d’esmenes en les seves mesures de seguretat i li comunica l’inici d’un procediment administratiu sancionador. 

Notícies relacionades

En una altra acta datada el gener de l’any passat, un inspector conclou que «les mesures preventives adoptades per l’empresa en l’assaig efectuat no van ser suficients a l’hora de garantir la seguretat» d’un treballador que va patir un accident en el transcurs d’una prova. Com a conseqüència, l’inspector insta la firma a garantir, amb caràcter previ a qualsevol assaig, que es porti a terme la pertinent avaluació de riscos amb vista a determinar les mesures preventives a la pista i per als pilots dels vehicles. 

Altres actes anteriors posen de manifest una de les queixes del comitè en relació amb el risc que suposa saturar la pista amb proves simultànies, com la col·lisió entre un vehicle que duia a terme proves de frenada amb un altre que verificava l’acceleració.