FISCALITAT

Diversos governs europeus pressionen Irlanda perquè reveli els comptes secrets d'Apple

Països com Àustria i Espanya anuncien la seva intenció de reclamar la seva part dels impostos no pagats per la multinacional

Luis de Guindos critica "els vestits a mida" que distorsionen la competència i els ingressos tributaris

lpedragosa32843629 bru04 bruselas  b lgica  18 02 2016   el president160218180233

lpedragosa32843629 bru04 bruselas b lgica 18 02 2016 el president160218180233 / OLIVIER HOSLET

2
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTINEZ BRATISLAVA (ENVIADA ESPECIAL)

Irlanda és una de les històries d'èxit de la Unió Europea. Un país rescatat econòmicament que ha aconseguit atraure importants multinacionals al seu territori, com el gegant Apple, gràcies a una política tributària extremadament generosa però que amaga, segons el ministre espanyol d'Economia en funcions Luis de Guindos, "vestits a mida" perquè algunes companyies redueixin a la mínima expressió els impostos que han de pagar. Pressionada per la Comissió Europea, que exigeix la recuperació de 13.000 milions en impostos impagats, diversos governs, entre ells Espanya, han exigit a Dublín que reveli els números secrets de la companyia nord-americana.

Els tax rulings –pactes fiscals entre governs i multinacionals- i el seu impacte sobre els comptes públics dels Estats membres ha sigut el plat fort de la segona jornada de la reunió informal de ministres d'Economia i de Finances de la UE celebrada a Bratislava. Divendres l'irlandès Michael Noonan va indicar que esperava que altres països se sumessin al recurs contra la decisió de Brussel·les. Ho feia pensant en LuxemburgHolanda i Bèlgica, tres països que ja estan en el focus de l'Executiu comunitari pel mateix problema.

RECLAMACIONS

Aquest dissabte alguns països –tots aquells que no tenen aquest tipus de pactes, segons fonts diplomàtiques- han començat a aixecar la veu. Espanya, Itàlia o Àustria han deixat clar que si els corresponen impostos no pagats no dubtaran a reclamar. "Si el que la Comissió Europea diu és legal estiguin segurs que com a ministre de Finances vaig a reclamar", advertia el ministre austríac, Hans-Jorg Schelling. Guindos admet que recollir la informació necessària serà difícil. "Sabem quant hem recaptat al nostre país però voldríem saber quan es recaptaria en absència d'aquells instruments", ha explicat. "S'ha obert un debat" i "s'ha de conèixer la profunditat d'aquests acords que distorsionen la competència i els ingressos tributaris", afegeix.

Notícies relacionades

Amb la recaptació de l'impost de societats en caiguda lliure i els problemes per quadrar el dèficit cada euro compta i Espanya ja s'ha posat mans a l'obra per fer números. "No tenim tota la informació ni dades per fer el càlcul”, però es tracta, afegeixen des del ministeri, d'"una xifra important". Darrere d'aquesta baralla es troben els coneguts com a 'tax ruling', destapats a finals del 2015. Decisions "discrecionals", "relativament ocultes", i "discriminatòries" des del pla fiscal i pressupostari, segons Guindos.

La informació fiscal relativa a aquests pactes només la pot transmetre la mateixa empresa o l'executiu irlandès i les dues parts s'hi oposen. Un procés que el ministre alemany Wolfgang Schäuble augura serà que "complicat" i "llarg". Tampoc França s'ha mostrat de moment bel·ligerant ni disposada a reclamar la seva part d'un pastís que només podran aclarir els tribunals. "El meu missatge per a aquestes empreses és que estan entaulant la batalla equivocada. Heu de superar-ho, els temps estan canviant i heu de pagar els vostres impostos de manera justa. Part d'aquests seran als Estats Units, i part a Europa. Per tant, prepareu-vos per fer-ho", adverteix l'holandès i president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem.