REESTRUCTURACIÓ FINANCERA

Espanya només ha recuperat un 6,48% del rescat a la banca

Les ajudes públiques al sistema financer sumen 61.495 milions d'euros, dels quals només s'han recuperat 3.990 milions

1
Es llegeix en minuts
Olga Grau
Olga Grau

Cap d'Economia

ver +

La factura del rescat espanyol a la banca ha sortit car a les butxaques dels contribuents espanyols per més que el Govern s'esforci a negar-ho. El Banc d'Espanya acaba de fer públic el balanç de les ajudes públiques injectades al sector financer des del 2009: 61.495 milions d'euros.

D'aquesta quantitat, que equival a més de sis punts de dèficit espanyol (Espanya tindria superàvit si anotés aquests ingressos), només se n'ha recuperat un 6,48%, és a dir, 3.900 milions d'euros.

Segons el Banc d'Espanya, s'han tornat 977 milions d'euros per part de CaixaBank el 2013 procedents de les ajudes rebudes per Banca Cívica abans de la seva integració a l'entitat,Banca Cívica  782 milions de la venda a BBVA de la participació a  BBVACatalunya Banc712 milions per la venda a Banesco de la participació a NCG i 71 milions d'una venda realitzada el 2012.

També se sumen els 124 milions d'euros amortitzats anticipadament per Liberbank d'una emissió d'obligacions convertibles i 20 milions d'euros d'una amortització parcial per Ibercaja Banc d'obligacions convertibles.

Segons ha informat aquest dimarts el Banc d'Espanya, a l'import recuperat s'hi haurien d'afegir els 1.304 milions d'euros que es van obtenir en la desinversió de BFA a BankiaBFA aBankia, així com la previsible amortització abans del 2018 de les obligacions convertibles en Caixa 3 i Ceiss per 991 milions d'euros.

Notícies relacionades

La institució que presideix Luis María Linde precisa que, en el seu moment, també s'haurà de comptabilitzar el resultat de la futura desinversió a Bankia BMN.

En total, des del maig del 2009, les ajudes financeres en forma de capital sumen 61.495 milions d'euros, dels quals 53.553 milions han sigut aportats pel FROB i 7.942 milions pels mateixos bancs a través del Fons de Garantia de Dipòsits d'Entitats de Crèdit (FGDEC).

Temes:

Bancs